Mini-expo: Deze en gene Zijde, Dood en rouwcultuur in Tilburg

1 december 2022, 09:00 t/m 28 februari 2023, 17:00 | TijdLab (Bibliotheek LocHal)

Kosten: gratis

Vanaf donderdag 1 december zijn in het TijdLab enkele voorwerpen uit de collectie van het Stadsmuseum Tilburg te zien, samen met een fotowand met huisaltaartjes voor gestorven personen.

Oproep

Het TijdLab deed een oproep aan inwoners van de gemeente Tilburg met een persoonlijke gedenkplek in huis. Dat leverde een mooie serie interviews en foto’s op, die een beeld geven over hoe Tilburgers stil staan bij de doden. Zo is er bijvoorbeeld het verhaal van Dianae Cotteleer, die op jonge leeftijd haar twee broertjes en zus verliest. Hun dood is allesbepalend voor het gezin en trok een zware wissel op Dianae. Op de herdenkingsplek in haar huis – en eigenlijk door het gehele huis heen - komen spullen die herinneren aan de omgekomen familieleden voor.

Het verhaal van de gedachteniswand in Huize Assissië is ook zeer bijzonder. Met kleine beeltenissen worden overleden cliënten en medewerkers van Landpark Assissië herdacht in een grote, kleurrijke wand. De cliënten van het park houden de wand zelf bij en steken regelmatig een kaarsje op.
De foto’s en verhalen vind je in het TijdLab en er mogen gedurende het programma nog meer verhalen bij komen! Wil jij je verhaal ook delen? Stuur dan een email naar TijdLab@bibliotheekmb.nl.

Praktische informatie

Datum: donderdag 1 december 2022 t/m dinsdag 28 februari 2023
Tijd: tijdens openingstijden van de Bibliotheek LocHal
Locatie: TijdLab (Bibliotheek LocHal)
Kosten: gratis

De tekst gaat door onder de video

Deze en gene Zijde, Dood en rouwcultuur in Tilburg

De dood, het is een onderdeel van ons leven maar toch praten we er maar moeilijk over. Onze verhouding tot de dood is de laatste jaren aan het verschuiven en we zien de rituelen rondom begraven, cremeren en herdenken veranderen. In het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) vindt van december 2022 t/m februari 2023 het programma Deze en gene zijde plaats, over de dood en de rouwcultuur in Tilburg. Hoe was dat vroeger en hoe doen we dat nu?

Met dit programma doet het TijdLab onderzoek naar immaterieel erfgoed, in dit geval dood en rouwcultuur in de gemeente Tilburg. De verhalen van de deelnemers worden opgeslagen in www.geheugenvantilburg.nl, de foto’s worden na de expositie toegevoegd aan de collectie van Regionaal Archief Tilburg.

Volledig programma

Naast een mini-expo in het TijdLab waar enkele voorwerpen uit de collectie van het Stadsmuseum Tilburg te zien zijn, samen met een fotowand met huisaltaartjes voor gestorven personen. organiseren we in samenwerking met de Stichting Funerair Erfgoed Tilburg in december, januari en februari wandelingen over begraafplaatsen en kerkhoven.

  • Van donderdag 1 december t/m dinsdag 23 februari is er een mini-expo: Deze en gene Zijde, Dood en rouwcultuur in Tilburg
  • Op donderdag 15 december houdt Frank Bosman de lezing Van knuffels, kaarsjes tot stille tocht, over de ongeëvenaarde kracht van rituelen rondom verlies en dood. Frank is cultuurtheoloog aan de Tilburg University. Hij laat ons op een nieuwe manier kennismaken met de rituelen van onze moderne tijd.
  • Op zondag 18 december fietsen we langs verschillende begraafplaatsen om oorlogsmonumenten te bekijken. We bezoeken de Joodse begraafplaats, de militaire begraafplaats en begraafplaats Broekhoven. Na afloop van de rondrit gaan we met elkaar in dialoog over het herdenken van de oorlog. Hoe ziet dat herdenken er nu uit? En in de toekomst? En welke rol kunnen de oorlogsmonumenten daarin spelen? [wordt verplaatst]
  • Op vrijdag 13 januari is er een wandeling over het kerkhof van de Sint-Lambertuskerk in Udenhout in het kader van 'Deze en Gene Zijde - Dood en Rouwcultuur in Tilburg' programma.
  • Op zaterdag 18 februari een wandeling over de begraafplaats Vredehof aan de Gilzerbaan in Tilburg in het kader van 'Deze en Gene Zijde - Dood en Rouwcultuur in Tilburg' programma.
  • Op zaterdag 28 januari is er een rondleiding over begraafplaats ’t Heike aan de Bredaseweg. We krijgen een rondleiding langs bijzondere graven en grafmonumenten van bekende en minder bekende Tilburgers. [vol]