FilosofieGesprekken: over Dooremalen & de Regt

30 maart 2023, van 18:45 tot 20:45 | de Bibliotheek Udenhout

Kosten: € 8,50 euro per gesprek

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In maart bieden we in een kleine groep alle ruimte om samen verder te praten en ideeën uit te wisselen in vervolg op het thema van het FilosofiePodium met Herman de Regt en Hans Dooremalen. We zullen beargumenteren dat de manier waarop we dingen ervaren vaak niet klopt, maar wel (evolutionair) heel erg handig is. Dat geldt ook voor hoe we onszelf ervaren: we ervaren onszelf als continu en onveranderlijk doorheen de tijd. We maken hierbij gebruik van de theorie van Thomas Metzinger. Tenslotte zullen we een aantal consequenties van het niet bestaan van een onveranderlijke identiteit kort aangeven.

Bestel je ticket voor dit gesprek

De FilosofieGesprekken worden interactief ingestoken, waarbij voldoende ruimte wordt ingepland om zelf met prikkelende vragen te komen. Dit wordt gedaan vanuit een veilige geborgen omgeving waarin we het belangrijk vinden dat iedereen zich gehoord voelt. In een vaste groep gaan we 3 avonden filosoferen. We gaan samen op filosofisch onderzoek uit, om tot diepgang en helderheid in ons denken te komen. 

Praktische informatie

Datum: donderdag 16, 23 en 30 maart
Tijd: 18.45 - 20.45 uur
Locatie: de Bibliotheek Udenhout
Kosten: € 8,50 euro per gesprek, inclusief kopje koffie of thee
Voor wie: volwassenen en senioren
Aanmelden: via onderstaande oranje knop

Bestel je ticket voor dit gesprek

Boekenweek en FilosofiePodium

Het thema van de Boekenweek – Ik ben alles – dient als startpunt om de pluriformiteit aan identiteiten in de samenleving bij elkaar te brengen. Een belangrijke aanname daarbij is dat het zinvol is om over identiteiten te spreken, dat er zoiets is als iemand identiteit. Die aanname zullen we tijdens het FilosofiePodium op donderdag 9 maart betwisten. Wat we ter discussie stellen is het idee dat er een continu en onveranderlijk 'ik' is.

Praktische informatie
Datum: donderdag 9 maart 2023
Tijd: inloop 19.45 uur, start avond 20.00 uur - 21.30 uur
Locatie: de Raadzaal van Het Raadhuis Udenhout Centrum, Slimstraat 2, 5071 EJ Udenhout
Kosten: € 10,00 inclusief een lekker kopje koffie of thee
Aanmelden: via onderstaande grijze knop

Meld je ook aan voor het FilosofiePodium

Wat is filosofie en wat kun je ermee? hoe filosofeer je precies? wat voor vragen stel je dan? 

Bij het FilosofiePodium laten we een filosoof aan het woord en gaan we nadenken over vragen  waar eigenlijk niet 1 goed antwoord op is. Je kan de antwoorden in ieder geval niet zomaar vinden op Wikipedia. Misschien zijn er wel heel veel antwoorden te bedenken op een vraag, of misschien helemaal geen omdat je het antwoord gewoon niet zeker kunt weten.

Het FilosofiePodium helpt hierbij om te praten en te luisteren naar mensen die misschien anders nadenken over dingen zoals jij. Die misschien wel hele andere ideeën hebben over hoe de wereld in elkaar zit. En je mag ook juist altijd van gedachten wisselen of erachter komen dat je toch heel anders over iets nadenkt. Dat is namelijk precies wat filosoferen is, je denkt dan namelijk kritisch en  flexibel na over je eigen gedachten en ideeën en je durft ze aan te passen als je iets  nieuws hebt geleerd of ontdekt.