Caraïbische Letteren: Passie en Betrokkenheid

1 juni 2023, van 19:30 tot 21:30 | De Bibliotheek Wagnerplein

Kosten: €10 (inclusief drankje)

De Bibliotheek Wagnerplein organiseert op 1 en 21 juni twee avonden die helemaal in het teken staan van Caraïbische literatuur: Caraïbische Letteren: Passie & Betrokkenheid. Het doel is om de Caraïbische cultuur en geschiedenis te ontdekken, aangezien Caraïbische schrijvers en filmmakers in het verleden op verschillende manieren onzichtbaar gebleven zijn. Ze zijn doodgezwegen, gecensureerd, of op aparte 'Suriname-', 'Antillen-' of 'Zuid-Amerika'-plankjes gezet. Hoogste tijd om daar wat aan te doen, want er is zoveel moois, belangrijks en prikkelends om te (her)ontdekken en te koesteren!

Het programma

Tijdens de eerste avond op 1 juni staat het album van de Caraïbische poëzie centraal. Zo gaan we deze avond genieten van spoken word artist Elten Kiene die verschillende werelden met zijn woordkunst samenbrengt. Schrijfster en kunstenaar Rihana Jamaludin heeft Surinaamse roots en verzorgt deze avond een voordracht. Een andere speciale gast is Michiel van Kempen. Hij is de allereerste hoogleraar die de post Nederlands-Caraïbische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam bekleedt. En dat is nog niet alles, want we gaan ook nog in gesprek met schrijfster, dichter en toneelschrijfster Radna Fabias. Thema’s zoals diversiteit, familie en identiteit staan centraal in haar werk.

Tijdens deze avond zal een uitgebreide collectie boeken aanwezig zijn van Caraïbische schrijvers waaronder publicaties van de sprekers zelf. Deze kunnen op de avond geleend en meegenomen worden.

Bekijk hier het programma op 21 juni

Michiel van Kempen

Michiel van Kempen werkte als docent Nederlands, creative writing en literatuurwetenwchap in Nijmegen, in Suriname en in Amsterdam. Hij schreef vijf verhalenbundels, twee romans, Plantage Lankmoedigheid en Vluchtwegen, twee dichtbundels en toneel. Daarnaast publiceerde hij een enorme hoeveelheid boeken over de Nederlands-Caraïbische letteren, Hij is sinds 2006 ook bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische letteren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij won verschillende prijzen en werd zowel in Nederland als Suriname geridderd.

Foto Bob Bronshoff

Radna Fabias

Radna Fabias (1983) is geboren en getogen op Curaçao. Ze studeerde af op de HKU in Utrecht en maakte haar debuut als dichter met de bundel Habitus, waar ze de C. Buddingh’ prijs, de Awater Poëzie prijs, de Herman de Coninck prijs en de Grote Poëzieprijs mee won. Ze werd door de Volkskrant uitgeroepen tot het literair talent van 2019. Fabias’ stijl kenmerkt zich door een grote afwisseling, zowel inhoudelijk als stilistisch.

Foto Elizar Veerman

Boeken van/met sprekers

Praktische informatie

Datum: 1 juni
Tijd: zaal open vanaf 19.00 uur, start 19.30 uur - 21.30 uur 
Locatie: de Bibliotheek Wagnerplein
Kosten: €10 (inclusief drankje)
Aanmelden: via Eventbrite

Meld je nu aan

Perspectief op het koloniale verleden

Suriname, de Antillen en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door het slavernijverleden, migratie en culturele uitwisseling. Een complexe relatie die nergens zo goed wordt weerspiegeld als in literatuur, poëzie en films. Tijdens Caraïbische Letteren: Passie & Betrokkenheid gaat de Bibliotheek Wagnerplein op verkenningstocht. Hoe wordt er vanuit de literatuur en poëzie naar kolonialisme en de doorwerking daarvan gekeken? En hoe vinden we een juiste afstemming met elkaar over de invloed van kolonialisme op de hedendaagse samenleving?