’n Echte Tilburgse avond met Ko de Laat: Tilburgse verhalen en gedichten uit alle delen van de stad

11 november 2015, van 19:30 tot 21:00 | de Bibliotheek Heyhoef

Kosten: € 4,00 (bibliotheekleden) / € 5,00 (niet-leden)

De Tilburgse schrijver/dichter Ko de Laat viert in november zijn 25-jarige jubileum. Hij doet dit met de tweede editie van zijn Ko de Laat Festival. Een festivalonderdeel is een avond met Tilburgse verhalen en gedichten in de Bibliotheek Heyhoef.

Tilburg is een terugkerend element in het werk van Ko de Laat. Herkenbaar voor Reeshofbewoners die uit verschillende Tilburgse wijken afkomstig zijn, maar ook een bijzondere kennismaking met de stad voor degenen die van elders komen. Afgelopen zomer breidde Ko de Laat zijn stadskroniek uit tijdens de Tilburgse Kermis met kermiscolumns voor Brabants Dagblad en kermisgedichten voor Kermis FM. Daarnaast las hij op Omroep Brabant voor uit Dagboek van een Kwartjesraper (over geld rapen op het kermisterrein).

Ko de Laat begon in 1990 als onstuimige podiumdichter. Gaandeweg ontwikkelde hij zich tot een performer, die zowel raakvlakken heeft met stand up-comedy als met de traditionele verhalenverteller. Zijn werk kenmerkt zich door alledaagse en maatschappelijke observaties, waarbij hij zichzelf evenmin spaart. Zijn oeuvre omvat twintig dichtbundels, de verhalenbundel Stadsgezichten van Tilburg en veel verspreid werk. Als theaterschrijver maakte hij teksten voor vijf Tilburgse Revues, toneelstukken, kindervoorstellingen en nummers voor musicalsterren als Doris Baaten en Ellen Evers. Vijf van zijn liedteksten werden bekroond op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Zijn gedichten behaalden prijzen of ereplaatsen bij diverse wedstrijden, waaronder dit jaar een tweede plaats bij de Willem Wilmink Dichtwedstrijd. Zijn gedichten waren de afgelopen jaren meermaals te horen op Q Music en Radio 1. Ko de Laat trad veelvuldig op in Tilburg en ver daarbuiten. In de Reeshof verzorgde hij gastlessen op BS De Bloemaert en Beatrix College en droeg hij ooit één gedicht voor in de Kievitshoeve, maar het is voor het eerst dat hij in dit stadsdeel een avondvullende voorstelling zal brengen.