Boek Food Festival

Plezier in lezen, ook thuis

Kinderen van ouders die betrokken zijn bij lezen, vinden lezen leuker, lezen vaker en presteren beter op school. Maar hoe doe je dat, je kind op weg helpen bij het lezen? En wat als je als ouder zelf niet (meer) zoveel leest?

Het Boek Food Festival is er voor wie graag thuis met zijn kind(eren) wil lezen en daarbij wat tips kan gebruiken. Laat je inspireren door kinderboekenschrijver Jacques Vriens en volg één van de workshops waarin je kunt proeven van de mooiste nieuwe kinderboeken.

Doe jezelf en je kind of kinderen een plezier. Kom ook naar deze avond met tips van professionals, heldere informatie, sprekende voorbeelden en verhalen over de ervaringen van andere ouders.

Menu (of 'het programma van 1 maart')

19.30 uur     Inloop, met act
20.00 uur     Amuse, met burgemeester Ryan Palmen
20.10 uur     Voorgerecht, met schrijver Jacques Vriens
20.45 uur     Hoofdgerecht: workshops – zie keuzemenu
21.45 uur     Nagerecht, met loterij

Keuzemenu

Workshop 1: Zin in een smakelijke boekproeverij?

Proef nieuwe boeken en geniet straks samen met je kind! Natuurlijk worden de mooiste fragmenten voorgelezen. De leesconsulent van de Bibliotheek geeft tips en ideeën waarmee je thuis aan de slag kunt.

Door Gerdje Francken, leesconsulent bij de Bibliotheek Midden-Brabant. Voor ouders van kinderen van 3+ tot groep 5.

Workshop 2: Wat als lezen niet vanzelfsprekend is? 

'Lastig', als je kind moeite heeft met lezen. Is er sprake van dyslexie? TOS? Iets anders? Hoe kun je er toch voor zorgen dat je kind er lol in krijgt? Deze workshop biedt je tips en handreikingen.

Door Mirjam Damen, werkzaam bij oudervereniging Balans en als leerkracht in het basisonderwijs. Voor ouders van kinderen in groep 3 t/m 8.

Workshop 3: Vandaag proeven, morgen zelf thuis uitserveren

Praktische workshop vol met leesspelletjes om de leesmotivatie van je kind te stimuleren. Lezen op een andere manier! 

Door Ilona van Strijdhoven en Wendy Damen, leerkrachten van De Oude Vrijheid. Voor ouders van kinderen in groep 3 t/m 6.

Workshop 4: Dat smaakt naar meer – spelen met prentenboeken

Met prentenboeken kun je alle kanten op. Naast samen genieten van
het verhaal kun je als ouder tal van activiteiten bij prentenboeken
bedenken, waardoor je samen met je kind in een wondere wereld van beeld, taal en fantasie terechtkomt.

Door Jolien Hesselberth, productmanager voor- en vroegschoolse instellingen bij de Bibliotheek Midden-Brabant. Voor ouders van kinderen 3+ t/m groep 4.  

Workshop 5: Hoe krijg ik mijn kind (nog) aan het lezen?

Kinderboekenschrijver en oud-leerkracht Jacques Vriens vertelt op lichtvoetige wijze hoe hij zelf een lezer werd en geeft praktische tips over lezen thuis.

Voor ouders van kinderen groep 5 t/m 8.

Workshop 6: Boekensushi

Ontdek zelf de leukste boeken: pik een boek uit een ‘lopende band’ en neem 2 minuten om in het boek te lezen. 

Door Marjon op ’t Hoog en Yvonne Broers, leerkrachten bij De Oude Vrijheid en Opmaat. Voor ouders van kinderen van groep 4 t/m 8.  
 


Het Boek Food Festival is een gezamenlijk initiatief van de basisscholen van De Oude Vrijheid en Opmaat, Klik Kinderopvang, de GGD HVB Hilvarenbeek, Cubiss, de gemeente Hilvarenbeek en de Bibliotheek Hilvarenbeek.