Boekenweek 2020

Vanwege de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus gaan alle geplande Boekenweek-activiteiten tot onze spijt niet door. Lees er meer over.


Podcastserie: Dwarse schrijvers, rebelse boeken

In deze serie podcasts spreekt Leonoor van Dam, collectioneur van de Bibliotheek, dwarse schrijvers over rebelse boeken. De serie is een co-productie van Omroep Tilburg, de Bibliotheek Midden-Brabant en TiLT.

Podcast #1: Aafke Romeijn

In de eerste aflevering spreekt schrijver en muzikant Aafke Romeijn over haar favoriete rebellen: Bordewijk en Bowie. Het gesprek gaat ook over Tilburgse gebouwen als mooie metaforen voor het beschrijven van een depressie.

Als writer in residence schreef Romeijn een dichtbundel voor TiLT, het literatuurfestival in Tilburg ter afsluiting van de Boekenweek. Die bundel gaat, kort samengevat, over depressies, Godzilla en lelijke gebouwen. "Juist doordat je daar bij poëzie niet direct aan denkt, vind ik het leuk." En ze licht een tipje van de sluier op over het vervolg van haar debuut Concept M.

#2: Anton Dautzenberg

In aflevering twee is schrijver Anton Dautzenberg aan het woord. Hij lijkt misschien de ideale gast voor een podcast-serie over rebellen en dwarsdenkers in de literatuur. Hij ziet zichzelf helemaal niet zo: "Ik probeer gewoon na te denken."

Het thema van de Boekenweek 2020 vindt hij valse romantiek. "De vrouwen, homo’s en de allochtone medemens, die vanuit een onderdrukte positie toch een controversieel geluid hebben laten horen – dát zijn de echte rebellen." Hij noemt onder anderen Isabelle de Moerloosa, Elisabeth Maria Post, Jacob Israël de Haan en Astrid Roemer.

#3: Bart Smout

Schrijver Bart Smout praat over de verborgen agenda’s achter rebellie en hij roemt zijn favoriete, literaire rebellen: Albert Camus en Franz Kafka. De podcast gaat ook over zijn nieuwste boek én de schuldvraag in het MH17-proces.

Als het hem ligt, zou de Nederlandse literatuur diverser zijn. De kritiek die Özcan Akyol uit in het boekenweekessay, vindt hij niet sterk. “Het is makkelijk rebelleren als je boven op de apenrots zit. Dan heeft het voor jou eigenlijk weinig consequenties. Het is veel riskanter als een onbekende schrijver dat zou doen. Die zet meer op het spel.” 

Rebellen en Dwarsdenkers

Tijdens de Boekenweek 2020 staan rebellen en dwarsdenkers in de literatuur centraal. Het lezen van boeken zet aan tot nadenken. Het helpt om je te kunnen verplaatsen in een ander. Om de steeds veranderende wereld om ons heen te begrijpen, hebben we dwarsdenkers en ordescheppers nodig. Deze week eren we het lef van schrijvers om taboes te doorbreken en een steen in de vijver te gooien.

Reserveer het geschenk

Reserveer het Boekenweekgeschenk alvast. Dit jaar is het geschenk geschreven door Annejet van der Zijl. Ze schreef een trans-atlantisch multicultureel liefdesverhaal, dat zich afspeelt in de 19de eeuw, ten tijde van de onderdrukking en de slavernij. Het is tijdens de Boekenweek verkrijgbaar en te lenen bij de Bibliotheek. Je kunt het wel al reserveren!

Gratis magazine in de bieb

Haal het gratis Boekenweekmagazine op in de Bibliotheek. Dit magazine staat boordevol leestips, interessante reportages en inspirerende interviews over literatuur. Zo weet je welk boek je de volgende keer wilt lenen.