Kinder­boekenweek

Vier het in de Bibliotheek!

Je hebt geen tijdmachine nodig om te ontdekken hoe het vroeger was.
Deze Kinderboekenweek gaan we terug in de tijd met de allerleukste activiteiten.

Bij activiteiten en cursussen in de Bibliotheek mogen we maximaal 30 bezoekers (incl. kinderen) ontvangen. Een enkele activiteit moet om die reden worden aangepast. Als je je hiervoor had aangemeld, ontvangt je hierover bericht. Van tevoren aanmelden voor een activiteit is wel verplicht. Had je dat nog niet gedaan, ga dan nu naar onze online agenda en kijk hoe je je alsnog kunt aanmelden. 

Programma Kinderboekenweek

Bekijk alle Kinderboekenweek activiteiten

Aimee is lid van het Leesteam

Aimée (10) is lid van het Kinderboekenweek Leesteam en gespot in de Bibliotheek LocHal. Ze leest het liefst het hele jaar door alles wat los en vast zit.

Wat vind je eigenlijk van boeken over vroeger?
Soms vind ik ze een beetje saai. Maar meestal vind ik dat de geschiedenis veel leuker wordt verteld met een verhaal dat speelt in die andere tijd. Heel anders dan wanneer je erover leest in een informatief geschiedenisboek.

Welk boek over vroeger vind je het mooist?
Het boek Kinderen met een Ster van Martine Letterie, maakte veel indruk. Ik schrok ervan te lezen wat er toen, in de Tweede Wereldoorlog, allemaal gebeurde.

Wat vind je het allerleukste aan lezen?
Dat je meegezogen wordt in een verhaal.

Wat lees je graag?
Ik vind de boeken van Harry Potter en Dagboek van een Muts erg leuk. Het liefst lees ik de hele nacht door. Ik ben nu ook begonnen met Het Leven van een Loser, maar dan in het Engels.

Thema Kinderboekenweek: En toen? En toen? En toen?

De Kinderboekenweek 2020 duurt van 30 september tot en met 11 oktober. Het thema dit jaar is ‘En toen?’ Dus we duiken de geschiedenis in! Van prehistorie tot aan de riddertijd en van de oudheid tot de Tweede Wereldoorlog. Alles komt voorbij tijdens de activiteiten in de Bibliotheek én online.

We gaan natuurlijk ook lekker veel lezen!
Het Kinderboekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Arend van Dam (rechts op de foto), bekend van De reis van Syntax Bosselman: Verhalen over de slavernij. Speciaal voor deze Kinderboekenweek schreef hij het boek De Diamant van Banjarmasin, vol verhalen over de geschiedenis van Nederland.

Het prentenboek, dat speciaal voor deze boekenweek is gemaakt, is van Mylo Freeman. Je kent haar misschien al wel van haar boeken over Prinsesje Arabella. Haar nieuwe prentenboek Tweeling gaat over Robbie en Roef die gek zijn op ridders.

Illustrator Rick de Haas tekent graag oude dingen

Tekenaar Rick de Haas kan prima uit de voeten met het thema van deze Kinderboekenweek. Je kent zijn illustraties vast wel van de boeken over Mees Kees of over de Gorgels. Hij tekent heel graag voorwerpen van vroeger.

Waarom hij al die oude dingen dan zoveel interessanter vindt dan dingen van nu? Dat legt hij uit in deze video!

Speciaal voor de Bibliotheek LocHal in Tilburg maakte Rick de Haas een bijzondere muurschildering. Ook daarop zijn natuurlijk historische plekken terug te vinden! 

Wil je de tekening van Rick de Haas graag in het echt zien? Kom dan een kijkje nemen op de kinderafdeling van de Bibliotheek LocHal.

Leesbeesten & Luistervinken met Arend van Dam

In aflevering 4 van Leesbeesten & Luistervinken hoor je Emie (12) en Mieke (12) in gesprek met kinderboekenschrijver Arend van Dam. 'En toen...' is dit jaar het thema van de Kinderboekenweek. Het gaat over geschiedenis en dat is exact waar Van Dams boeken over gaan. En daarom schrijft hij dit jaar ook het kinderboekenweekgeschenk 'De Diamant van Banjarmasin'.

Dans en zing mee met de Kinderboekenweek!

Ook dit jaar heeft de Kinderboekenweek een eigen lied van Kinderen voor Kinderen. Ze zingen over geschiedenis, van Cleopatra en Van Gogh tot Albert Einstein en over .. jou! Want wat ga jij doen om geschiedenis te maken? Extra leuk aan dit lied is dat het is geschreven door kinderboekenschrijfster Tosca Menten. Je kent haar vast wel van onder meer de boeken van Dummie de Mummie.

Wil je ook alle eerdere liedjes voor de Kinderboekenweek luisteren?