Nederland Leest

Nederland Leest de familiegeschiedenis 'Het zwijgen van Maria Zachea'

Je cadeautje ligt er nog! Zolang de voorraad strekt kun je het komen ophalen in de Bibliotheek bij jou in de buurt. 

Familiegeschiedenis
Nederland Leest staat dit jaar in het teken familiegeschiedenissen met het boek Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer. In dit boek vertellen twaalf broers en zussen het verhaal van hun familie ieder vanuit hun eigen perspectief. Wat weten de kinderen eigenlijk van hun moeder? En wat weten ze van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Met hun familiegeschiedenis ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw.

Eén boek, duizend gesprekken
Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. We gaan daarom graag in gesprek over Het zwijgen van Maria Zachea én over ieders eigen familiegeschiedenis, want elke familie heeft haar verhalen. 

 

Handige bronnen bij het schrijven van je eigen familiegeschiedenis

Wil je meer weten over je eigen familie? Via de Bibliotheek kun je gratis verschillende online bronnen raadplegen. In Delpher vind je bijvoorbeeld ruim 120 miljoen pagina’s Nederlandse kranten, tijdschriften, boeken en radiobulletins. Lees het nieuws van 91 jaar geleden of vind de krant van je eigen geboortedag.

De Covid-Dialogen: in gesprek over corona en familie

In de Covid-Dialogen gaan we in gesprek met mensen van verschillende generaties over corona. Hoe heeft het virus hun dagelijks leven veranderd? En wat heeft het betekend voor de band met hun familie?

Iedere familie heeft haar verhaal
Startpunt voor de Covid-Dialogen was de bibliotheekcampagne Nederland Leest 2020. Bezoekers van de Bibliotheek krijgen het boek ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ van Judith Koelemeijer cadeau. Dit boek vertelt de familiegeschiedenis van een groot gezin van 12 kinderen. Vanuit hun eigen perspectief beschouwen de kinderen hun jeugd en opvoeding. Door het leeftijdsverschil vertegenwoordigen zij daarbij ieder een andere generatie.

In gesprek
Een goed boek brengt gesprekken op gang en iedere familie heeft haar verhalen. Ieder verhaal verdient een luisterend oor! In de Bibliotheken en online zijn we daarom met elkaar in gesprek gegaan zodat zoveel mogelijk mensen zich gehoord kunnen voelen.

Familie en corona
In deze tijd kun je het thema familiegeschiedenis niet los zien van de invloed die corona daarop heeft. Daarom komen beide onderwerpen aan bod in de Covid-Dialogen.

 

Leestips over familiegeschiedenissen

Speciaal voor Nederland Leest selecteerde onze collectioneur Leonoor boeken uit onze collectie rond het thema ‘Familiegeschiedenis’. Laat je inspireren door deze lijst! Deze boeken zijn ook te leen als e-book in de Online Bibliotheek. 

Ieder verhaal verdient een luisterend oor

Door corona ervaren we een andere band met onze familie en vrienden. Het is niet meer vanzelfsprekend om elkaar te zien en anderen te spreken. Het contact met de één is hechter geworden, terwijl het contact met de ander juist verwatert. Sommige mensen hebben zelfs helemaal geen contacten meer.

Wanneer heb jij je voor het laatst echt gehoord gevoeld?

Tijdens Nederland Leest gaan we daarom niet alleen in gesprek over het boek van Judith Koelemeijer. In de Bibliotheken en online willen we vooral ook in gesprek gaan over hoe het in deze tijden van corona met jou gaat. Hoe beleef jij deze tijd?

Julia van de Griendt is professioneel Free Listener. De komende weken zit ze volledig coronaproof op verschillende vestigingen klaar om naar de verhalen van onze bezoekers te luisteren.

Vijf luistertips voor thuis

Free Listener Julia van de Griendt bezoekt de komende weken een aantal Bibliotheken. Ze zit dan geheel coronaproof voor je klaar om zonder oordeel naar jouw verhaal te luisteren. Het is fijn om gehoord te worden en als je zelf goed luistert kun je de ander vaak beter begrijpen. Daarom deelt Julia hier vijf luistertips die je thuis ook prima kunt toepassen:

  1. Neem de tijd en leg telefoon en alles wat verder af kan leiden uit het zicht en uit het gehoor.
  2. Probeer je gesprekspartner te begrijpen. Betrek wat hij of zij zegt niet op je eigen ervaringen of denkbeelden. Begin daar ook niet over.
  3. Laat je gesprekspartner uitpraten voordat jij het woord neemt.
  4. Herhaal af en toe wat de ander zegt: ‘Als ik je goed begrijp….’ of ‘Ik hoor je zeggen dat….’
  5. Stel (open) vragen die aansluiten op wat je gesprekspartner zegt: ‘Wat bedoel je precies met..?’ Wie, waar, wanneer, hoe, welke?