Zo voorkom je de leesdip van je kind tijdens de zomervakantie

Na de zomervakantie blijken vooral kinderen in groep 3 en 4 slechter te lezen dan voor de vakantie. Een zorgwekkend fenomeen, dat ook wel de ‘zomerleesdip’ wordt genoemd. Het leesniveau gaat achteruit doordat de kinderen tijdens de vakantie minder lezen. Onze lees- en mediaconsulent Michelle Oolders geeft ouders graag tips om het lezen tijdens de vakantie zo leuk mogelijk te maken.

,,Lezen mag absoluut niet gaan aanvoelen als huiswerk. En al helemaal niet tijdens de vakantie”, zegt lees- en mediaconsulent Michelle Oolders van Bibliotheek Midden-Brabant. ,,Ouders vinden het soms lastig om hun kind aan het lezen te krijgen en te houden, maar als je het spelenderwijs aanpakt dan kost het weinig moeite en scheelt het enorm veel gezeur en geruzie.”

 

Waarom is die zomerdip nou zo erg? 
,,Het hele schooljaar is er iedere dag geoefend met lezen en taal. Eigenlijk is dagelijks de leesspier getraind. Als dat plotseling zes weken stilvalt, dan verslapt alles weer”, zegt Oolders. ,,Het lijkt misschien niet zo erg als je kind wat terugzakt in leesniveau, maar na de vakantie gaan de lessen gewoon verder op het niveau van voor de zomer. Dan wordt het voor je kind dus extra lastig om de lesstof bij te kunnen benen.”

Met de volgende tips van Michelle voorkom je simpel de zomerleesdip én maak je het (voor)lezen extra leuk, ook voor jezelf.

Tip 1. Letters vind je overal

,,Alleen al door je kind de achterkant van het pak hagelslag of de menukaart op het terras te laten lezen kun je het leesniveau op een leuke manier op peil houden. En vergeet ook de verkeersborden onderweg niet.”

Tip 2. Speel een spelletje

,,Er zijn allerlei spelletjes die je met je kind kunt spelen waarbij het wordt uitgedaagd om te lezen. Denk bijvoorbeeld aan scrabble junior, boggle of kwartet.”

 

Tip 3. Goed voorbeeld doet volgen

,,Als kinderen hun ouders zien lezen dan zullen ze zelf ook sneller geneigd zijn om dat te gaan doen. Jij hebt ook vakantie, dus pak lekker een boek.”

 

Tip 4. Word gratis lid van de bibliotheek

,,Kinderen kunnen gratis lid worden van de bibliotheek. Bibliotheek Midden-Brabant heeft vijftien vestigingen, er staat er altijd een bij jou in de buurt. Weet je niet zo goed welk boek geschikt is voor jouw kind? De medewerkers van de bieb kun je altijd vragen om advies."

 

Tip 5. Afwisseling vergroot het leesplezier

,,Wissel het lezen uit een boek af met het lezen van een e-book op de iPad. Via de app van de online Bibliotheek vind je duizenden e-books in alle leeftijdscategorieën en voor ieder kind wat wils. En er bestaan ook verschillende spelletjes die je kunt downloaden om het lezen op een leuke manier te blijven oefenen. 

 

Tip 6. Geef je kind een leessnack voor onderweg

,,Voor een lange rit kun je je kind een Donald Duck, een Okki of een Bobo cadeau doen. En wat dacht je van al die leuke vakantiedoeboeken vol spelletjes? Ook daarmee train je het lezen en zorg je ervoor dat je kind er plezier in heeft.”