Dwarse schrijvers, rebelse boeken

Leonoor van Dam interviewt schrijvers Aafke Romeijn, Anton Dautzenberg en Bart Smout

Dwarse schrijvers, rebelse boeken

In deze podcastserie spreekt Leonoor van Dam, collectioneur van de Bibliotheek, dwarse schrijvers over rebelse boeken. Je kunt haar kennen van haar leestips op het Instagramaccount van de Bibliotheek.

Deze podcastserie is een co-productie van Omroep Tilburg, de Bibliotheek Midden-Brabant en TiLT.

Over de podcast met Aafke Romeijn

In de eerste aflevering spreekt schrijver en muzikant Aafke Romeijn over haar favoriete rebellen: Ferdinand Bordewijk en David Bowie. Het gesprek gaat ook over Tilburgse gebouwen als mooie metaforen voor het beschrijven van een depressie.

Als writer in residence schreef Romeijn een dichtbundel voor TiLT, het literatuurfestival in Tilburg ter afsluiting van de Boekenweek. Die bundel gaat, kort samengevat, over depressies, Godzilla en lelijke gebouwen. "Juist doordat je daar bij poëzie niet direct aan denkt, vind ik het leuk." En ze licht een tipje van de sluier op over het vervolg van haar debuut Concept M.

Over de podcast met Anton Dautzenberg

In aflevering twee is schrijver Anton Dautzenberg aan het woord. Hij lijkt misschien de ideale gast voor een podcast-serie over rebellen en dwarsdenkers in de literatuur. Hij ziet zichzelf helemaal niet zo: "Ik probeer gewoon na te denken."

Het thema van de Boekenweek 2020 vindt hij valse romantiek. "De vrouwen, homo’s en de allochtone medemens, die vanuit een onderdrukte positie toch een controversieel geluid hebben laten horen – dát zijn de echte rebellen." Hij noemt onder anderen Isabelle de Moerloosa en Jacob Israël. Ook zijn boek Geestman komt aan bod.

Over de podcast met Bart Smout

In aflevering drie praat schrijver Bart Smout over de verborgen agenda’s achter rebellie en hij roemt zijn favoriete, literaire rebellen: Albert Camus en Franz Kafka. De podcast gaat ook over De geboorte van schuld, zijn nieuwste boek, én de schuldvraag in het MH17-proces.

Als het aan hem ligt, zou de Nederlandse literatuur diverser zijn. De kritiek die Özcan Akyol uit in het boekenweekessay, vindt hij niet sterk. “Het is makkelijk rebelleren als je boven op de apenrots zit. Dan heeft het voor jou eigenlijk weinig consequenties. Het is veel riskanter als een onbekende schrijver dat zou doen. Die zet meer op het spel.”