Aanvragen via IBL

Alle titels van álle Openbare Bibliotheken in Nederland

Alle materialen van de Bibliotheek Midden-Brabant kun je in onze digitale catalogus opzoeken en reserveren. (Dat is gratis bij een standaard abonnement en kost € 0,60 bij een klein abonnement.)

Kun je in onze catalogus niet vinden wat je zoekt? Klik dan, om landelijk te zoeken, op 'In heel Nederland' voor de Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC). Een aanvraag uit de NBC kost € 3,50 per materiaal, ongeacht je abonnementsoort.

Het aanvragen en leveren van materialen uit de collecties van andere Bibliotheken heet Interbibliothecair Leenverkeer (IBL). Mocht het je ook in de NBC niet lukken de titel te vinden die je zoekt: vraag hulp bij de informatiebalie van je Bibliotheek.

Aanvragen uit wetenschappelijke Bibliotheken

Via WorldCat Discovery kun je wetenschappelijke boeken lenen die je eigen Bibliotheek niet heeft. Je vindt er boeken van universiteitsbibliotheken, musea en onderzoeksinstellingen van over de hele wereld. Alle boeken die in Nederland beschikbaar zijn, kun je lenen.

IBL-account

Door de overgang op een internationaal aanvraagsysteem voor bibliotheekmaterialen, is het sinds eind 2018 niet meer mogelijk om aanvragen te doen met een zogeheten IBL-account bij universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek.

Ook andere wetenschappelijke bibliotheken zullen geleidelijk overgaan op het internationale systeem, waarna het aanvragen met een IBL-account helemaal niet meer mogelijk zal zijn.

Ongebruikte tegoeden kunnen tot 1 september 2019 teruggevraagd worden door een mail te sturen.