Levensverhalen schrijven

Een dierbaar voorwerp, een vakantiefoto, een oud adres: ze kunnen allemaal aanleiding zijn om te schrijven. In deze schrijfcursus licht je kleine stukjes uit het grote levensverhaal op. Zo ontstaan teksten over zowel dagelijkse dingen als speciale gebeurtenissen.

Je leert ook portretten schrijven van mensen die belangrijk zijn geweest in je leven. En technieken om herinneringen op te halen en ze te vangen in woorden. Je ontdekt hoe je een tekst levendig kunt opschrijven, bijvoorbeeld door beeldende details te gebruiken en alle zintuigen aan te spreken. In de les krijg je schrijfopdrachten waar je thuis aan kunt verderwerken. De teksten die je schrijft, worden tijdens de bijeenkomsten voorgelezen. Je krijgt positieve feedback. Al doende groeit je schrijfvaardigheid.

Iedereen, jong of oud, heeft verhalen die de moeite waard zijn om te vertellen, te beschrijven en om gelezen te worden. Het vastleggen van stukjes van je eigen geschiedenis levert een bijzonder document op. De cursus is geschikt voor iedereen die het leuk vindt om te schrijven over zijn of haar eigen leven. Schrijfvaardigheid is niet nodig. Plezier in schrijven staat voorop.

Docent: Hennie van Lare

Hennie van Lare studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Ze volgde de cursussen Schrijftraining en Jeugdliteratuur bij de Schrijversvakschool in Amsterdam. Daarna behaalde ze het certificaat Docent Creatief Schrijven en nam ze deel aan een nascholingscursus Poëzie. Sinds 2008 geeft ze les in creatief schrijven bij verschillende culturele centra. Als schrijfcoach levert ze ook individuele begeleiding op maat. Haar specialismen: schrijftraining, korte verhalen en autobiografisch schrijven.

Over het instapniveau en de inhoud

De cursus is geschikt voor iedereen die plezier heeft in schrijven. Wel is het van belang dat je goed met je eigen ‘verhaal’ kunt omgaan. Je kunt op twee momenten beginnen met de cursus 'Levensverhalen schrijven': in september 2019 en januari 2020. De cursussen zijn verschillend van inhoud en kunnen los van elkaar gevolgd worden. Bij de praktische informatie hieronder staat welke onderwerpen per cursus aan de orde komen.

Praktische informatie over de cursus die begint in januari

Op maandag 13 januari 2020 start de cursus met code CRE906.

  • Prijs: € 120,00 (voor 12 x 2,5 uur, exclusief € 3,50 lesmateriaal).*
  • Lestijd: van 13.30 tot 16.00 uur.
  • Lesdata: 13, 20 en 27 januari. 3, 10 en 17 februari. 2, 9, 16, 23 en 30 maart. 6 april. 
  • Locatie: het WoordLab in de Bibliotheek Lochal.

Onderwerpen: naam, geuren, kindertijd, straat, foto’s, bruggen, ouders, dierbare voorwerpen, belangrijke personen, favoriete plek, handen, spreekwoorden.

* Door inschrijving ga je akkoord met de Algemene voorwaarden van het Cursushuis. Schrijf je je in via de Meedoenregeling, dan zullen wij contact opnemen voor verwerking van de betaling via je tegoed. De betaling staat gelijk aan het reguliere cursusgeld.