Mindfulness

Elke dag doen we veel dingen op de automatische piloot. We staan op, douchen, fietsen naar het werk, doen boodschappen en ondertussen zitten we met onze gedachten ergens anders: we denken aan de komende vakantie, een aanstaand bezoek, piekeren over eerdere gebeurtenissen en maken ons druk om kleine dingen.

Het nadeel is dat het leven zo voorbij glijdt zonder dat we het ook echt beleven. We zijn er immers maar half met onze gedachten bij. De kunst is nu om die automatische piloot zo veel mogelijk uit te schakelen en meer in het moment te leven. De psychologische stroming die zich hierop richt heet mindfulness.

Mindfulness heeft zijn wortels in het boeddhisme, maar wordt inmiddels ook door de wetenschap omarmd. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mensen zich beter gaan voelen als ze bewuster leven. Patiënten met chronische pijn, hartklachten, angststoornissen, slaapproblemen, depressies en stressklachten hebben er beduidend minder klachten door. Maar ook wie niets mankeert, vaart beter bij een 'mindfulness' leven.

In de cursus wordt ingegaan op de thema’s:

  • Stress
  • Wat is nodig om mindfulness in mijn leven te laten?
  • Doen en zijn
  • Grenzen
  • Kan ik nog veranderen?
  • Mindfulness, hoe doe ik dat?
  • Meditatie in de zin van mindfulness
  • Omgaan met heftige emoties
  • Ademruimte nemen op moeilijke dagen

Praktische informatie

Prijs: €135,- (5 x 2 uur, incl. lesmateriaal)*
Docent: Marjon Ketelaers
Locatie: de Bibliotheek LocHal/ de Bibliotheek Waspik

LIF303
Startdatum: zaterdag 16 september 2023
Lestijd: 10.00-12.00 uur
Les data: 16-23-30 sep / 07 okt / 04 nov 2023
Locatie: de Bibliotheek Lochal

LIF304
Startdatum: donderdag 07 maart 2024
Lestijd: 19.00-21.00 uur
Les data: 07-14-21-28 mrt / 25 april 2024
Locatie: de Bibliotheek Waspik, Den Bolder

Meld je direct aan voor de cursus startend op zaterdag 16 september

Meld je direct aan voor de cursus startend op donderdag 7 maart

Docent: Marjon Ketelaers

Mijn naam is Marjon Ketelaers, ik ben 54 jaar en in juni 2011 afgestudeerd aan het Johan Borgman College, te Utrecht, waar ik ben ‘opgeleid’ tot natuurgeneeskundig therapeut. Met het inmiddels hebben van mijn eigen praktijk is voor mij een droom uitgekomen: “ik zou zo graag wat voor andere mensen willen betekenen, hen een stukje verder helpen op hun levensweg en verschillende klachten die spelen helpen aanpakken.”

Ik heb mijn praktijk de naam Happiness gegeven omdat dat voor mij het alles omvattende is wat ik zou willen ervaren in mijn leven. Ik weet dat dat niet altijd meevalt door allerlei factoren waar we zelf wel of juist helemaal geen invloed op lijken te hebben. ‘Per toeval’ kwam mindfulness via mijn opleiding op mijn pad. Het sprak mij aan en ik gaf het een kans. Het veranderde mijn leven. In mijn praktijk geef ik regelmatig aan cliënten tips om ‘mindfulness te leven’, maar ik zou mijn kennis graag nog verder verspreiden. Ik ben het leven gaan zien als een uitdaging naar ‘happiness’ en mijn ervaring is positief. Heel graag tot ziens!

*Door inschrijving ga je akkoord met de Algemene voorwaarden van het Cursushuis. Schrijf je jezelf in met een kortingsregeling van jouw gemeente? Dan zullen wij contact met je opnemen voor verwerking van de betaling via jouw tegoed. Mocht je (restant) tegoed niet het reguliere cursusgeld dekken, dan zul je het openstaande bedrag zelf bij moeten betalen.

Heb je vragen over deze cursus? Mail dan naar Cursushuis Midden-Brabant.

Bekijk het gehele cursusoverzicht