Tips voor thuisonderwijs

Dat de basisscholen dicht zijn, betekent natuurlijk niet dat je kind niet meer kan leren. Veel ouders gaan aan de slag met thuiseducatie. Om je een handje te helpen, hebben we een aantal handige websites op een rijtje gezet.

1. Online oefenen met Gynzy

Met Gynzy kun je online oefenen voor vakken van de basisschool. Denk aan begrijpend lezen, rekenen, topografie, enzovoort. Je kunt ook oefenen zonder eerst in te loggen. Om leerkrachten en leerlingen in deze periode te helpen, is de software kosteloos beschikbaar voor alle scholen en leerlingen.

2. Oefenen op eigen niveau met Junior Einstein

Junior Einstein biedt een online leer- en oefenomgeving voor alle vakken van de basisschool. Het aanbod bevat honderdduizenden opgaven voor de groepen 2 tot en met 8. Bovendien is er heel veel uitleg met video's en artikelen. Zo kunnen kinderen serieus, op eigen niveau en in eigen tempo oefenen en fikse vooruitgang boeken in kennis en vaardigheden. Als je inlogt met het nummer van je bibliotheekpas en je wachtwoord, kun je er gratis gebruik van maken.

3. Spelenderwijs leren met Squla

Bij Squla vinden ze spelend leren de beste manier om te leren. Daarom kan je kind met Squla alle basisschoolvakken oefenen in games en quizzen. Het idee erachter is dat als je kind ergens plezier in heeft, de informatie beter blijft hangen.

4. Boeiende opdrachten maken om de schrijfvaardigheid te verbeteren

Op zijn website geeft de Vlaamse hoogleraar Taalkunde Kris Van den Branden tips voor schrijfopdrachten voor kinderen en jongeren van 8 tot 15 jaar. Bijvoorbeeld: laat leerlingen een echte en een neppe versie van een nieuwsbericht schrijven. Ze mogen daarbij hun eigen interesses volgen. Nadien kun je bespreken hoe je nep en echt van elkaar kunt onderscheiden.

5. Aan de slag met kunsteducatie

Grote Broer wil ook in deze ‘coronatijd’ kinderen laten kennismaken met diverse mooie vormen van kunsteducatie. Daarom hebben ze samen met creatieve workshopdocenten lesopdrachten ontwikkeld voor ouders. In de gratis lesopdracht geven ze een concrete, complete en creatieve invulling voor thuis. De lesopdrachten zijn opgezet vanuit de verschillende kunstdisciplines en sluiten aan bij de standaard vakken op school. De opdrachten zijn écht gericht op de gezinssituatie. Elke opdracht is geschikt voor de onder-, midden- en bovenbouw. Het hele gezin kan er tegelijkertijd mee aan de slag!

6. Werkbladen van Zwijssen

Uiteraard is de nodige ontspanning na al het schoolwerk ook belangrijk en wat is er nou leuker dan lekker kleuren, knutselen en verhaaltjes schrijven? Daarom heeft Zwijssen een heel aantal werkbladen om te downloaden op hun website verzameld. Zo maakt jouw kind een mooie kleurplaat, een lief kaartje of een gezellig knutsel voor bijvoorbeeld opa en oma, de buurvrouw die ziek is, de vriendjes en vriendinnetjes die hij of zij nu niet kan zien, voor zichzelf of misschien wel voor jou!

7. Krijg safari-les van de Beekse Bergen!

Heb jij een kind met een grote voorliefde voor dieren? Dan is de safari school van de Beekse Bergen misschien wel wat voor hem of haar. In de klaskamer van Safaripark Beekse Bergen neemt Ranger Kris jullie twee keer per week mee in de leerzame dierenwereld. Op Youtube kun je alle eerdere lessen alvast terugkijken.

8. Leer spelenderwijs met gratis Efteling lesmateriaal

Thuisonderwijs wordt een stuk leuker met de Efteling-leskaarten. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen van 0 tot 12 jaar in samenwerking met Podium voor Onderwijs. Ga bijvoorbeeld op avontuur met Joke en Jettie of ga spelen met sprookjes!