Tips om lezen leuker te maken

Niet ieder kind is de allergrootste leesfan, maar lezen is een goed tijdverdrijf als je veel thuis moet zitten. Daarom hebben we een aantal tips verzameld, waardoor je lezen nóg leuker maakt. Van knutselopdracht tot boekenkaraoke: zo wordt lezen voor iedereen leuk!

1. Lees samen de mooiste digitale prentenboeken met Bereslim (3 tot 7 jaar)

Op de website bereslim.nl vind je meer dan 60 interactieve animatiefilms van bekende prentenboeken. Daarnaast kun je aan de slag met ‘Letters in beweging’. Dat zijn korte spellen waarbij kinderen op speelse wijze kennismaken met klanken en daaraan gekoppelde tekens. Ook zijn er op deze website spelletjes te vinden die goed leergedrag stimuleren. Je kunt nu een actiecode aanvragen. Dan vul je 'Bibliotheek Midden-Brabant' in en krijg je een code waarmee je 21 dagen gratis gebruik kunt maken van Bereslim.

2. Wekelijks nieuwe voorleesverhalen op de Voorleeshoek (0 tot 10 jaar)

De Voorleeshoek heeft wekelijks nieuwe voorleesverhalen in combinatie met prenten en muziek. De Voorleeshoek is nu tijdelijk gratis beschikbaar gesteld. Zo kun je de dagen voor je kinderen leuk én leerzaam maken.

3. Samen aan slag met mini-leeslessen (6 tot 12 jaar)

Om kinderen enthousiast te krijgen voor lezen, kun je aan de slag gaan met mini-leeslessen. Op de website makkelijklezen.nl kun je bij diverse boeken, verschillende lessen downloaden. Zo kun je samen in gesprek gaan over het boek en de leeservaring voor je kind nog leuker maken.

4. Knutselen na het lezen van een boek met Mevrouw Marloes (4 tot 12 jaar)

Je kan het lezen van een boek verdiepen door er een knutselopdracht aan te verbinden. Op de website van Mevrouw Marloes is te lezen hoe je kind zelf een boekendoos kan maken. Laat naar aanleiding van het gelezen boek je kind een doos versieren met tien voorwerpen die te maken hebben met het verhaal. Hierdoor denkt je kind meer na over het verhaal en wat er allemaal uit te halen is.

5. Thuis lezen met de Kinderboekenjuf (6 tot 12 jaar)

Op de website van de Kinderboekenjuf vind je een heleboel tips om het lezen interactiever te maken. Van een kinderboekenbingo tot leesbelevingsactiviteiten. Ook geeft de Kinderboekenjuf algemene, handige en inspirerende tips om het thuis lezen te stimuleren.

6. Een boekenbabbel maken voor klasgenoten (6 tot 12 jaar)

Heeft je kind de ambitie om een bekende Youtuber te worden? Dan is deze opdracht echt iets voor jou. Op de website boekenbabbel.nl plaatsen ze namelijk filmpjes – 'Boekenbabbels' – van kinderen die kort iets over hun favoriete boeken vertellen. Vervolgens kunnen klasgenoten of vriendjes de boekenbabbel terugkijken en daar weer inspiratie uit halen.

7. Leespunten verdienen met Yoleo (6 jaar en ouder)

Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond én voorgelezen. Een soort karaoke dus. Je hebt wel een abonnement van de Bibliotheek nodig, maar dat kun je gratis aanvragen.

8. Laat je kind voorlezen aan hulphond Flex

Heeft je kind moeite met lezen? Laat hem of haar dan eens skypen met voorleeshond Flex. Normaal doen kinderen dit in de Bibliotheek, maar nu we allemaal moeten thuisblijven kunnen kinderen ook online voorlezen aan Flex! Hij zal een kwartier lang aandachtig naar je kind luisteren. Waarom je dit zou doen? Omdat het voor kinderen een fijne manier is om het lezen te oefenen. Voorlezen aan een hond vergroot hun zelfvertrouwen en de motivatie om te lezen.

9. Lees voor uit de Digitale Verteltas (2 tot 6 jaar)

Lees mee vanuit onze Digitale Voorleestas met prentenboeken. Samen lezen was nog nooit zo leuk! Doe de opdrachtjes. Praat, zing en speel. Ga aan de slag met je kind – van 2 tot 6 jaar – aan de hand van een mooi prentenboek.

10. Doe mee met de Thuiseditie van Scoor een Boek!

Heb je een voetballiefhebber en/óf een leeswurm in huis? Dan is het wellicht leuk om met het hele gezin mee te doen aan de Thuiseditie van Scoor een Boek. Dit leesproject organiseert de Bibliotheek Midden-Brabant samen met Willem II en RKC Waalwijk. Ook als de klas van jouw kind niet meedoet aan Scoor een Boek, kun je toch met het gezin meedoen aan de Thuiseditie. De opdrachten in de Thuiseditie zijn gericht op samen lezen, spelen met taal en op bewegen. Je gaat bijvoorbeeld online sporten met Arjen Robben of moppen tappen met Jochem Myjer.