De beste apps & games

Als je kind veel thuis is, dan biedt een goede game of app leerzaam vermaak. Maar welke apps zijn leerzaam, spannend, innovatief en ook buiten de app om avontuurlijk voor een kind? Angela Meulensteen, mediacoach van de Bibliotheek, en Steph Byrne, programmamaker voor het GameLab, maakten een selectie.

1. Kidiyo

Kidiyo verbindt kinderen met de wereld om hen heen en inspireert hen om ook buiten de app op avontuur te gaan. Er is voor elk kind wel iets te vinden dat aanspreekt. Het meest opvallend zijn de mini-avonturen, waarbij kinderen op ontdekkingsreis gaan met een onderzeeër.

Voor IOS en Android, gratis, voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

Bekijk Kidiyo

2. Lego Duplo Town

Bijna iedereen is wel opgegroeid met Lego of Duplo. Er kan van alles mee gemaakt worden en het speelgoed prikkelt de creativiteit. Inmiddels heeft Lego naast speelgoed ook films en apps. Die apps stimuleren allerlei ontwikkelingen van kinderen. Bouw bruggen en wegen, vlieg met vliegtuigen, ga op safari en ontdek hoe het is om te slapen onder de sterren.

Voor IOS en Android, gratis, voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

Bekijk Lego Duplo Town

3. Jop gaat eten

Een app over de alledaagse dingen die goed aansluit bij de belevingswereld van peuters en kleuters. Een educatief spel. Een aanrader vanwege de vrolijke, duidelijke uitstraling van de app, de prettige geluiden en de lesjes bij een alledaagse bezigheid als eten, naar school gaan en slapen.

Voor IOS, gratis, voor kinderen van 3 tot 6 jaar.

Bekijk de app 'Jop gaat eten'

4. Lightbot

Lightbot is een puzzel-app waarin kinderen concepten leren die worden gebruikt bij het programmeren van computers. De app bevordert kritisch en probleemoplossend denken. Het niveau stijgt snel. Voor kinderen van 6 is het net te doen. Er bestaat ook een Lightbot Junior. Die is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Voor IOS en Android, gratis, voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Bekijk Lightbot

5. Quiver

De app Quiver combineert het fysieke kleuren van een kleurplaat met augmented reality. Elke ingekleurde pagina kun je scannen met je smartphone om de afbeelding tot leven te brengen.

Voor IOS en Android, gratis, voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Bekijk Quiver

6. De Robotfabriek

De Robotfabriek is een app die kinderen 'gereedschapskistjes' geeft voor het maken, spelen, testen en verzamelen van wat ze maar kunnen bedenken. Ze kunnen dus aan de slag met laserogen, skeletten, spinnenpoten, superhersenen, mechanische vlindervleugels, hydraulische tentakels, monstervoeten, haken, tangen, magneten, enzovoort.

Voor IOS. € 2,99. Voor kinderen vanaf 6 jaar. 

Bekijk De Robotfabriek

7. Zoek het uit!

Een app van Het Klokhuis waarmee families met huis-, tuin- en keukenspullen zelf experimenteren en wetenschappelijke proefjes doen. De app laat kinderen en hun ouders ontdekken dat je zelf onderzoek kunt doen en hoe leuk het is

Voor IOS, gratis, voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Bekijk de app 'Zoek het uit!'