Aangepast aanbod

Niet voor iedereen is lezen vanzelfsprekend. Wie slecht ziet, kan het plezier om te lezen makkelijk verliezen. De Bibliotheek Midden-Brabant heeft een bezorgdienst en speciale collecties, zodat iedereen mooie verhalen kan blijven lezen, of horen.

Bezorgdienst aan huis

Slecht ter been? En je wil toch graag lezen? De Bibliotheek Midden-Brabant beschikt over een bezorgdienst aan huis. Om boeken te bestellen en voor meer informatie, kun je Otto Janssen bellen op 013 547 0858. Mailen kan ook.  

Bestel- en afhaalservice 'Boek je Boek'

Woon je in (de omgeving van) een woonzorgcentrum als De Stroming in Waspik of Koningsvoorde in Tilburg? Wil je uit de hele collectie kunnen lenen, zonder daarvoor naar de Bibliotheek te gaan? Dan is bestel- en afhaalservice 'Boek je Boek' een uitkomst. Bestel online, kom naar het afhaalpunt in één van de woonzorgcentra en lees, kijk of luister thuis.

Spelmaterialen van Bezig

De Bibliotheek Midden-Brabant heeft een aanzienlijke collectie spellen en puzzels voor ouderen. Ze kunnen in groepsverband gespeeld worden. Alle materialen roepen herinneringen op, zorgen voor gespreksstof of trainen het geheugen. Ze zorgen voor een aangename dagbesteding. Bekijk het materiaaloverzicht van Bezig en stuur een mail voor meer informatie of een aanvraag.     

Dementheek

Verschillende vestigingen van de Bibliotheek Midden-Brabant hebben een Dementheek. Dementheken hebben een collectie met boeken over dementie, Alzheimer en hoe om te gaan met familieleden of bekenden die eraan lijden. Nuttig voor mantelzorgers en vakkrachten in de zorg. Hier vind je een lijst met boeken die te vinden zijn in de verschillende Bibliotheken. 

Dyslexie onder de knie

Dyslexie onder de knie is een gratis online cursus met informatie, handige tips en online oefeningen voor ouders van kinderen met lees- en spellingsproblemen. Je kunt samen bouwen aan zelfvertrouwen, leesplezier en je leert over andere talenten, beelddenken en spelenderwijs omgaan met taal.

Grootletterboeken

Interesse voor meer informatie over boeken met grote letters uit de Bibliotheek in je gemeente? Informeer in één van onze vestigingen, stuur een e-mail naar Klantenservice of vergroot de letters op het beeldscherm door de control-knop of command-knop ingedrukt te houden terwijl je op + drukt en raadpleeg onze catalogus.

Luisterboeken

Autorijden en een boek lezen tegelijkertijd? Het huishouden doen terwijl je wegdroomt bij een goed verhaal? Dat kan met onze collectie luisterboeken. Ook voor mensen die slecht zien, zijn luisterboeken dé oplossing. Ga naar de Luisterbieb van de Online Bibliotheek, download de app en laat je voorlezen. Nog een tip: op de site 'Lezen voor de lijst' vind je ook gesproken versies van Nederlandse en buitenlandse boeken. 

Passend Lezen

Voor bibliotheekleden met een leesbeperking is er op de site Passend Lezen keus uit 45.000 gesproken boeken. Gesproken tijdschriften, hoorcolleges, brailleboeken, boeken met jumboletters: ze zijn er allemaal. Ook diensten als Voeljeboekje en Karaokelezen zijn er te vinden. Voeljeboekje is speciaal voor blinde en slechtziende kinderen van 2 tot 8 jaar. Karaokelezen is luisteren en lezen tegelijk. De dienstverlening van Passend Lezen is exclusief voor mensen die aangewezen zijn op aangepaste lectuur. Een lidmaatschap is vereist en kost 28 euro per jaar. Het is gratis als je onder de 18 bent.