Voorleesvrijwilliger voor de vestigingen Waalwijk, Sprang-Capelle en/of Waspik

De Bibliotheek Midden-Brabant organiseert in verschillende vestigingen maandelijks een voorleesuurtje voor peuters (ongeveer 0-4 jaar). Jonge kinderen en hun (groot)ouder(s) komen luisteren naar een interactief voorgelezen verhaal en na het voorlezen zing je samen een liedje of doe je een klein spelletje naar aanleiding van het boek. Zo stimuleer je een leuke manier de taalvaardigheid van jonge kinderen.

Voorlezen voor kinderen

Hou je van voorlezen en wil je je tijd inzetten om op een gezellige manier een steentje bij te dragen aan de woordenschat en het leesplezier van jonge kinderen? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Alle vrijwilligers krijgen een korte training in het interactief voorlezen van prentenboeken en een boekproeverij zodat je bruikbare titels en series leert kennen. Ook mag je een aantal keer meekijken met een lees- en mediaconsulent en geven we je veel bruikbare tips en trucs. Zo ga je altijd goed voorbereid te werk.

Wat wij vragen

Een voorleesvrijwilliger:

• Houdt van voorlezen en prentenboeken;
  • Is kindvriendelijk en heeft geduld;
  • Kan inspelen op reacties van de kinderen;
  • Vindt het leuk om kleine activiteiten naar aanleiding van boeken te bedenken of bestaande liedjes te zingen;
  • Is minimaal 1 keer per maand beschikbaar.

Wat heeft de organisatie te bieden?

• Je gaat werken in een leuk team;
  • Je krijgt een gratis bibliotheekabonnement of cadeaubon;
  • Je krijgt de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan diverse interessante cursussen, workshops en trainingen;
  • Je ontwikkelt jezelf en helpt anderen zich te ontwikkelen;
  • Je ontvangt een getuigschrift;
  • Je krijgt een uitnodiging voor de jaarlijkse, feestelijke Nieuwjaarsreceptie.

Wat maakt het werk de moeite waard?

Het voorleesmomentje is een feestje voor de kinderen, de ouders en voor jezelf. Geef er je eigen draai aan! Voorop staat plezier: dat bereik je door de kinderen bij het verhaal te betrekken en het echt te laten beleven. Dat kan door middel van attributen, liedjes of bijvoorbeeld een spelletje. Je lokt reacties uit, wijst op bijzonderheden in de tekeningen en maakt duidelijk wat lastige woorden betekenen. Zo breng je boeken tot leven en maak je de wereld van peuters groter.

Werktijden

Eén of twee keer per maand een halfuur in de ochtend op een doordeweekse dag. In overleg met de bibliotheekvestiging. Mogelijke locaties zijn de Bibliotheken Waalwijk, Sprang-Capelle en/of Waspik.

Aanname procedure

Na een eerste selectie volgt een gesprek met de vrijwilligerscoördinator en één van de vaste medewerkers. Aansluitend worden hier ook de afspraken vastgelegd m.b.t. taken, tijden en frequentie van de vrijwillige inzet.

Interesse?
Stuur een mail naar vrijwilligers@bibliotheekmb.nl ten name van Otto Janssen, vrijwilligers coördinator. Ook voor meer informatie kun je hiernaartoe mailen.