Free Listening – Ieder verhaal verdient een luisterend oor

Gepubliceerd op: 24 november 2020 14:15

Door corona ervaren we een andere band met onze familie en vrienden. Het is niet meer vanzelfsprekend om elkaar te zien en anderen te spreken. Het contact met de één is hechter geworden, terwijl het contact met de ander juist verwatert. Sommige mensen hebben zelfs helemaal geen contacten meer.

Wanneer heb jij je voor het laatst echt gehoord gevoeld?

Tijdens Nederland Leest gaan we daarom niet alleen in gesprek over het boek van Judith Koelemeijer. In de Bibliotheken en online willen we vooral ook in gesprek gaan over hoe het in deze tijden van corona met jou gaat. Hoe beleef jij deze tijd?

Julia van de Griendt is professioneel Free Listener. De komende weken zit ze volledig coronaproof op verschillende vestigingen klaar om naar de verhalen van onze bezoekers te luisteren.

Maar wat is Free Listening eigenlijk?

Julia: ,,Het komt uit Amerika, waar een aantal mensen besloot om gewoon naar mensen te gaan luisteren op straat. Met een bord Free Listening wachtten ze tot er vanzelf mensen naar hen toe kwamen. Dat Free betekent veel meer dan gratis. Het staat ook voor ‘zonder oordeel’ en ‘bevrijdend’. Iedereen die tegenover mij gaat zitten, moet zich vrij kunnen voelen om zijn of haar verhaal te vertellen, in álle vrijheid. Het mag over van alles gaan, over je werk, over persoonlijke dingen, van gewoon leuke kleine mededelingen tot grootse gebeurtenissen.”

En wat doet een Free Listener dan?

Julia: ,,Ik luister en stel af en toe een vraag omdat ik zoveel mogelijk probeer te begrijpen. Het gaat erom dat de ander zich gehoord voelt en zich veilig voelt om gewoon zijn hart te kunnen luchten. Ik oordeel niet, ben alleen oprecht benieuwd.”

Waarom is het juist nu zo belangrijk?

,,Het doet mensen niet alleen nu, maar altijd zo goed. Tijdens het vertellen ordenen we ook onze gedachtes. Ik hoor zo vaak van mensen dat ze na het delen van hun verhaal tot nieuwe inzichten zijn gekomen. En ik ben ervan overtuigd dat het onze samenleving verder helpt als we meer naar elkaar zouden luisteren. Dan bedoel ik niet luisteren op de automatische piloot, maar echt luisteren omdat je wilt begrijpen wat de ander beweegt. Als je zelf hebt ervaren hoe het is om oprecht gehoord te worden, dan hoop ik dat je je nog blijft herinneren wat dat met je heeft gedaan zodat je daarna ook beter naar anderen kunt luisteren. Als je naar mensen luistert, geef je ze bestaansrecht.”

Deel je verhaal met Julia