Gastcurator: Liesbeth Hoeven

Video: 10 leestips over 'Herdenken en vieren'

Sinds de bevrijding houden we de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend via het vertellen van verhalen. In aanloop naar de Nationale Herdenking op 4 mei 2017 en de Nederlandse Veteranendag in juni staan we stil bij ruim zeventig jaar herdenken en vieren in Nederland. Op ons verzoek stelde Liesbeth Hoeven van het Tilburg Cobbenhagen Center een gastcollectie samen bij het thema ‘Herdenken en vieren’.

Tot eind juni 2017 staat de gastcollectie ‘Herdenken en vieren’ in de Bibliotheek Tilburg Centrum. Op de eerste verdieping vind je een speciaal ingerichte tafel. Onderaan deze pagina vind je alle titels uit de Liesbeth Hoevens gastcollectie. Je kunt doorklikken op de titels, voor meer informatie en om te reserveren.

Gastcurator Liesbeth Hoeven

Liesbeth Hoeven is manager en onderzoeker bij het Tilburg Cobbenhagen Center van Tilburg University. Daar doet ze onderzoek naar de huidige herinneringscultuur in Nederland.

Nu steeds minder ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog nog in leven zijn, wordt de vraag naar de toekomst van herdenken steeds urgenter: Hoe geef je (nieuwe) vorm aan het herdenken van oorlog en vieren van vrijheid in Nederland?

Foto: Emma-Sophie Middag

Expositie De Vogelvlucht

Elk jaar gaan kinderen uit groep 7 en 8 van vijf basisscholen voor de dodenherdenking naar Kamp Vught. Hun ervaringen verwerken ze op kunstzinnige wijze binnen een beeldende-kunstles. In de tentoonstelling 'De Vogelvucht' is het bijzondere resultaat te zien.

8 t/m 19 mei 2017 | de Kennismakerij (Spoorzone)

Dialoogavond over 'Herdenken en Vieren'

'Herdenken' brengen we doorgaans in verband met oorlog en bevrijding. Herdenken kan ook gaan over andere gebeurtenissen uit het verleden. Wat is herdenken voor jou? Betrek je er anderen bij? Die vragen komen aan bod tijdens de dialoogavond die we samen met Tilburg in Dialoog organiseren.

woensdag 31 mei 2017 | de Bibliotheek Tilburg Centrum

Herdenkingsavond met veteranen

Op zaterdag 24 juni 2017 is het Nederlandse Veteranendag. In de aanloop naar de dag wordt op donderdag 15 juni een avond georganiseerd waarop veteranen hun verhalen met ons delen.

donderdag 15 juni 2017 | de Bibliotheek Tilburg Centrum