Gastcollectioneur: Herman Pleij

Video: leestips over 'Nederlandse identiteit'

Op bevlogen wijze vertelt Herman Pleij over zes must-reads met 'Nederlandse identiteit' als onderwerp. Die boeken, plus een aantal andere, staan hieronder in de lijst. Om te lezen of te reserveren. 

Over Herman Pleij

Tot zijn emeritaat in 2008 was Herman Pleij (Hilversum, 1943) hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in volkscultuur, Middeleeuwse literatuur, de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen.

Hij is een graag geziene gast in opinieprogramma’s op televisie, zoals De Wereld Draait Door. Naast schrijver is hij ook tv- en radiomaker. Pleij bekijkt de hedendaagse samenleving op geheel eigen wijze en schuwt het maatschappelijk debat niet.

Lezing over 'Nederlandse identiteit' 

"Typisch Nederlands." Vallen die woorden in een discussie, dan buitelen we al snel over elkaar heen. Maar wat is dat, 'Nederlandse identiteit'? Iets wat vastligt en behouden moet blijven, of juist iets wat dynamisch en ongrijpbaar is?

Die vraag, onder andere, kwam aan bod tijdens de lezing die de emeritus hoogleraar op 6 juni 2019 gaf in de Kennismakerij van de Bibliotheek LocHal – aangeboden in samenwerking met Stichting Cools.