Gastcollectioneur: Siebe Bluijs

Reizende gastcollectie

Als je aan literatuur denkt, dan denk je al snel aan een boek. Maar tegenwoordig verschijnen er steeds meer digitale producties die verhalen vertellen of poëtische ervaringen bieden. Met al deze vormen van digitale literatuur laat de Bibliotheek je graag kennis maken. Daarom trekt de Digitale Literatuur Karavaan rond langs verschillende vestigingen van de Bibliotheek Midden-Brabant. Als eerste strijkt hij op 1 november voor drie weken neer in de Bibliotheek Hilvarenbeek. Er staat dan een verzameling digitale literatuur klaar om te ontdekken én proberen.

Video: vijf leestips over digitale literatuur

Hij is Universitair docent aan het Tilburg Centre of the Learning Sciences aan Tilburg University en doet onderzoek naar digitale literatuur. Siebe Bluijs tipt in de video de meest interessante vormen van digitale literatuur uit het Nederlands taalgebied. Digitale Literatuur zijn verhalen en gedichten die gebruik maken van de mogelijkheden van digitale media. Dat zijn dan ook niet altijd boeken, maar dat kunnen ook apps, websites en videogames zijn.

Over Siebe Bluijs

Siebe Bluijs is literatuurwetenschapper met een expertise op het gebied van literatuur die verschijnt in andere vormen dan het boek. Siebe is werkzaam als universitair docent aan het Tilburg Center of the Learning Sciences van Tilburg University, waar hij onderzoek doet naar digitalisering en literatuur(onderwijs). Voor zijn proefschrift, voltooid aan de Universiteit Gent, onderzocht hij het literaire hoorspel in de Lage Landen.

Bekijk de grote database aan digitale literatuur van Siebe

Bekijk ook de pagina's van andere gastcollectioneurs

Bewegende gedichten

De Bewegende gedichten van Tonnus Oosterhoff verschijnen golvend en rimpelend op het scherm. Daarna worden ze doorgestreept en weer opgepakt om vervolgens te verdwijnen. Je ziet de gedichten zo van gedaante veranderen. Neem de tijd om deze digitaal-poëtische ervaring op je in te laten werken.

Ga direct naar Bewegende gedichten

By Farihah

Een verhaal met complexe emoties maken op Instagram? Schrijver en documentaire-maker Rachel Visscher deed het! By Farihah is een Engelstalige Instagram-roman opgebouwd uit tekeningen, foto’s en filmpjes door Farihah Fazal. Zij kwam op jonge leeftijd vanuit Afghanistan in een Nederlands asielzoekerscentrum aan. Met haar vrienden droomt Farihah over de middelbare school en een toekomst als kunstenaar. Totdat de Nederlandse overheid haar een brief stuurt dat ze terug moet naar Afghanistan. Dit roept vragen op als ‘wie ben ik?’ en ‘waar voel ik mij thuis?’

Ga direct naar By By Farihah

Een verre reis

Toon Tellegen leest zijn verhaal voor over de olifant die naar de woestijn wil. Je kunt het verhaal ook zelf voorlezen. De tekst is bovendien geschikt voor beginnende lezers. Geanimeerde illustraties, interactieve elementen en bijzondere muziek zorgen voor een speelse (voor)leeservaring. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de olifant niet voor de tekst staat. Koop de app voor mobiele telefoon of tablet en beleef dit interactieve verhaal.

Download de app 'Een verre reis' in je app-store

Het is warm in de Hivemind

Het is warm in de hivemind is het debuut van de Amsterdamse poetry slammer Maxime Garcia Diaz. Het is een bundel met lange gedichten in het Nederlands, Engels en Frans, mét afbeeldingen. De gedichten gaan over het internet en over wat opgroeien als meisje of jonge vrouw in deze tijd betekent. Je kunt dit boek zien als ‘internet op papier’ met flarden van nieuwsberichten, citaten, referenties, fragmenten van academische theorie, URL’s, emoji’s … Laat je meevoeren in deze stroom van taal en beeld.

Reserveer direct dit boek

Ik, robot

Science fiction-auteur Isaac Asimov schreef Ik, robot in 1950. In 2017 voegde Ronald Giphart hier het hoofdstuk ‘De robot van de machine is de mens’ aan toe. Giphart schreef het samen met het taalkundig computerprogramma Asibot: een taalrobot. De robot werd eerst ‘gevoed’ met 10.000 Nederlandstalige romans. Giphart schreef steeds enkele woorden of een zin, en Asibot stelde een vervolg voor. De schrijver besliste of hij dat wilde gebruiken en bepaalde de richting van het verhaal. De bibliotheek heeft ‘Ik, robot’ als gedrukt boek, als gesproken boek en als grootletterboek.

Reserveer direct dit boek

The almost gone

Laat je niet misleiden door de frisse visuals! Dit is een duistere puzzelgame over dood, verlies en geestelijke gezondheid. Joost Vandecasteele, literair auteur en bekende Vlaming, schreef dit hedendaags sprookje met een soundtrack die je achtervolgt. The Almost Gone is gemaakt door indie studio Happy Volcano in Leuven, België.

Download de app 'The Almost gone' in je app-store

Twine

Met de open source tool Twine schrijf je makkelijk op een creatieve manier. Schrijven met Twine lijkt op een computerspel omdat je namens de hoofdpersoon keuzes maakt. Zo bepaal je hoe het verhaal verloopt. Dit gebeurt via een keuzemenu of door het typen van zinnetjes als “KIJK ACHTER DE KAST” of “PAK DE ROESTIGE SLEUTEL OP”. Het verhaal gaat dan verder op basis van jouw beslissing. Door de inbreng van de schrijver/speler ontwikkelen verhalen zich op tientallen verschillende manieren.

Ga direct naar Twine

Ver+Vers

Met Ver+Vers maak je de mooiste beeldgedichten. Schuif zinnen en beelden bij elkaar en maak je eigen graphic poem. Bevalt het resultaat je niet? Dan ververs je en begin je gewoon opnieuw. Wel tevreden? Dan publiceer je direct je resultaat. Je kunt je graphic poem delen via sociale media. Enkele tienduizenden beelddichters gingen je al voor.

Ga direct naar Ver+Vers

Willekeurig Sonnet

Gedichtengenerators maken gedichten op basis van algoritmen. Een voorbeeld van zo’n machine is Willekeurig Sonnet. Deze dichtmachine zoekt naar willekeurige regels die voldoen aan het schema van een sonnet. Hij zoekt hiervoor in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren en in Wikipedia. Dat levert teksten op als: ‘Er kwam geen einde aan zijn woordenstroom / Vaak wordt in groepen jacht gemaakt op vis / Wat zegt u van mijn nieuwe pony, oom / O, hij benijdde Frank om dat gemis / Het literaire werk is autonoom / En ik geloof niet, dat ik mij vergis.’ Wat denk je van dit resultaat? Vreemd en nietszeggend? Betekenisvol? Poëtisch of juist niet?

Ga direct naar Willekeurig Sonnet

Wolk

Met Wolk verandert de bibliotheek via augmented reality in een digitaal poëziemuseum. Hier zie je de gedichten om je heen zweven. De gedichten van poëzie-app ‘Wolk’ zijn geschreven door onder anderen Akwasi, Radna Fabias, Roos Rebergen, Tim den Besten, Joke van Leeuwen en Paul van Ostaijen. Schrijf met deze app ook zelf gedichten en laat ze rondzweven. Wil je anderen jouw gedicht laten zien? Deel het dan via sociale media. Wolk is alleen in de bibliotheek te gebruiken. Download de gratis app.

Ga direct naar Wolk