4 websites over nepnieuws en het herkennen van desinformatie

TILBURG, 25 maart 2020 – In tijden als deze is het belangrijker dan ooit om kritisch te zijn op nieuwsbronnen. Een nieuwsbericht gaat dankzij social media binnen een paar minuten de hele wereld over en wordt onmiddellijk door duizenden mensen gelezen. Daardoor zijn social media helaas ook de ideale platformen voor mensen die nepnieuws willen verspreiden. Hier zijn de beste websites die jou, je kinderen of je leerlingen alles kunnen leren over nepnieuws.

1. Stel controlerende vragen

Op mediawijsheid.nl vind je informatie over nepnieuws en 8 controlerende vragen die je kunt stellen wanneer je een tekst op het internet tegenkomt waar je je twijfels bij hebt.

2. Leer hoe nepnieuws werkt door een game

Slecht Nieuws is een online ‘serious game’: een spel waar je iets van opsteekt. In deze game ga je zelf aan de slag als nepnieuwsmaker. Het doel van het spel is om zelf zoveel mogelijk desinformatie te verspreiden en heel Nederland om de tuin te leiden. Zo leer je de tactieken en methodes kennen die échte makers van nepnieuws ook gebruiken, zodat je nepnieuwsberichten beter kunt herkennen.

3. Controleer coronanieuws met een stappenplan

Het HALT-model is speciaal ontwikkeld door Washington State University om nieuwsberichten over het COVID-19-virus op hun waarheid te kunnen controleren. Met dit simpele stappenplan leer je duidelijkheid scheppen in de online wereld.

4. Kijk filmpjes over nepnieuws

Op mediawijsheid.nl staan nog meer tips over het herkennen van nepnieuws. Maar vooral handig zijn de filmpjes van onder meer Freek Vonk, de NOS, Zapp en Online Masters. Ze leggen allemaal op een leuke manier uit hoe nepnieuws in elkaar steekt en hoe je er het beste mee kunt omgaan.