Junior Stadsdichter

De Junior Stadsdichters van Tilburg

Junior Stadsdichter 2019: Wies Weijermars

Junior Stadsdichter 2018: Marije van Pamelen

Junior Stadsdichter 2017: Rozelijn van Gurp

Junior Stadsdichter 2016: Jim van Bergen

Verkiezing Junior Stadsdichter 2021

De finale van de Junior Stadsdichterverkiezing 2021 vindt plaats op woensdag 30 juni in de Tilburgse Concertzaal. Tijdens de finale wordt de vijfde Junior Stadsdichter van Tilburg verkozen. In een spannende podiumwedstrijd strijden 7 kandidaten van 4 middelbare scholen – De Nieuwste School, Theresialyceum, 2college Jozefmavo en OC Leijpark – om de felbegeerde titel. De winnaar mag zich een jaar lang Junior Stadsdichter van Tilburg noemen.

In verband met het beperkt aantal plaatsen in zaal vanwege de coronamaatregelen is de finale alleen toegankelijk voor genodigden van de organisatie, deelnemende scholen en kandidaten.

Op 30 juni zal voor de vijfde keer een Junior Stadsdichter van Tilburg worden verkozen. Scholen werken op dit moment aan de nominaties. De genomineerde leerlingen gaan tegen elkaar strijden tijdens een podiumwedstrijd in Factorium of de Concertzaal.

Slechts twee regels
Tijdens de interne scholencompetitie heeft iedere school een eigen invulling gegeven aan het schrijf- en nominatietraject. Slechts twee regels waren van kracht: de gedichten moeten in het Nederlands geschreven zijn en gaan over Tilburg.

In de weken voorafgaand aan de finale schrijven de genomineerde leerlingen hun definitieve gedicht. Ze krijgen hulp van een redacteur. Ook volgen de leerlingen een performance-workshop, zodat zij hun gedichten goed kunnen overbrengen op het podium.

Strijden om de titel
Tijdens de podiumwedstrijd wijst de vakjury de twee beste kandidaten aan. Daarna is het aan het publiek om de uiteindelijke winnaar te kiezen. Naast gedichten zijn er deze avond verschillende (muzikale) optredens van onder andere Thomas Waterreus en huidig Junior Stadsdichter Wies Weijermars.

Vragen, opmerkingen of suggesties over de Junior Stadsdichter in het algemeen en de verkiezing in het bijzonder? Mail ze naar Simone van Rees.

Wies Weijermars: nieuwe junior stadsdichter

Wies Weijermars is de Junior Stadsdichter van 2019. Ze won de titel op 26 maart in Factorium, in een spannende wedstrijd tussen 14 kandidaten. 

De vakjury – Hilde Adriaenssens, Daan Taks, Thomas Waterreus, Mahat Arab en Marije van Pamelen – was onder de indruk van alle kandidaten. De jury koos de beste twee van de avond: Aleyna Demircan (van Willem II) en Wies Weijermars (van De Nieuwste School).

De jury vond dat Aleyna in haar gedicht knap gebruikmaakte van alliteraties en beeldend perspectief. Haar performance was energiek en ontspannen.

Wies gebruikte volgens de jury zeer mooi en beeldend taalgebruik, met knappe vondsten. Haar performance was beheerst en ze had goed contact met het publiek. De uiteindelijke keuze was aan het publiek. Via smartphone en tablet kon iedereen een stem uitbrengen op zijn favoriet.

Video: de finale van 2018

De verkiezing van de Junior Stadsdichter wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Tilburg, Gianotten Mutsaers, scholen voor het voortgezet onderwijs in Tilburg, Cultuur in School Tilburg en de Bibliotheek Midden-Brabant.