Junior Stadsdichter

Wies Weijermars: nieuwe junior stadsdichter

Wies Weijermars is de Junior Stadsdichter van 2019. Ze won de titel op 26 maart in Factorium, in een spannende wedstrijd tussen 14 kandidaten. 

De vakjury – Hilde Adriaenssens, Daan Taks, Thomas Waterreus, Mahat Arab en Marije van Pamelen – was onder de indruk van alle kandidaten. De jury koos de beste twee van de avond: Aleyna Demircan (van Willem II) en Wies Weijermars (van De Nieuwste School).

De jury vond dat Aleyna in haar gedicht knap gebruikmaakte van alliteraties en beeldend perspectief. Haar performance was energiek en ontspannen.

Wies gebruikte volgens de jury zeer mooi en beeldend taalgebruik, met knappe vondsten. Haar performance was beheerst en ze had goed contact met het publiek. De uiteindelijke keuze was aan het publiek. Via smartphone en tablet kon iedereen een stem uitbrengen op zijn favoriet.

Video: de finale van 2018

De Junior Stadsdichters van Tilburg

Junior Stadsdichter 2019: Wies Weijermars

Junior Stadsdichter 2018: Marije van Pamelen

Junior Stadsdichter 2017: Rozelijn van Gurp

Junior Stadsdichter 2016: Jim van Bergen

Verkiezing Junior Stadsdichter 2019

Slechts twee regels waren van kracht: de gedichten moeten in het Nederlands geschreven zijn en gaan over Tilburg. Tijdens de interne scholencompetitie heeft iedere school een eigen invulling gegeven aan het schrijf- en nominatietraject.

De 15 genomineerde leerlingen werken nu aan gedichten om voor te dragen. Ze krijgen hulp van een redacteur. Ook volgen de leerlingen een performance workshop, zodat ze hun gedichten goed kunnen overbrengen op het podium.

Tijdens de podiumwedstrijd op dinsdag 26 maart wijst de vakjury de twee beste kandidaten aan. Daarna is het aan het publiek om de uiteindelijke winnaar te kiezen.

Naast de voordrachten zijn er tijdens de verkiezingsavond optredens van huidig Junior Stadsdichter Marije van Pamelen, Stadsdichter Onias Landveld, Thomas Waterreus – bekend van 'Boef en de Gelogeerde Aap' – en de winnaars van Tilburg’s Got Talent 2018.

Vragen, opmerkingen of suggesties over de Junior Stadsdichter in het algemeen en de verkiezing in het bijzonder? Mail ze naar Simone van Rees.

De verkiezing van de Junior Stadsdichter wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Tilburg, Gianotten Mutsaers, scholen voor het voortgezet onderwijs in Tilburg, Cultuur in School Tilburg en de Bibliotheek Midden-Brabant.