Rozelijn van Gurp is de nieuwe Junior Stadsdichter van Tilburg!

V.l.n.r.: Jelisha Ramzan, Jim van Bergen en Rozelijn van Gurp. 

Op dinsdag 21 maart streden zeven kandidaten in het Midi Theater om de positie van Junior Stadsdichter. De spannende wedstrijd is gewonnen door Rozelijn van Gurp van het Odulphuslyceum. Zij mag zichzelf nu een jaar lang de nieuwe Junior Stadsdichter van Tilburg noemen.

De vakjury selecteerde de twee beste kandidaten van de avond: Rozelijn van Gurp en Jelisha Ramzan (2College Jozefmavo). Jelisha had een indrukwekkende performance en maakte het zichzelf niet gemakkelijk met een lange rap over Tilburg. De jury vond het erg goed hoe ze muziek en poëzie combineert. Het publiek mocht vervolgens een stem uitbrengen op hun favoriet van de twee en de meerderheid koos voor Rozelijn. Ook de jury sprak lovend over haar: “De zin “Tilburg, geboren zonder kern” vonden wij een erg sterke zin. Rozelijn bracht een overtuigende, zelfverzekerde performance.” Foto's van de avond zijn hier te bekijken. Het eerste publieke optreden van Rozelijn is op woensdag 31 mei tijdens Tilburg Got Talent.

De Bibliotheek Midden-Brabant wil graag iedereen bedanken die aanwezig was om zijn/haar favoriete kandidaat te steunen. Speciale dank aan presentator Paul Cornelissen, juryleden Marcelle Hendrickx, Onias Landveld, Marlous Mutsaers, Jim van Bergen en Martin Beversluis, Smit Sound voor het verzorgen van de techniek, de muzikanten van het Theresialyceum, Casita en de meiden van de act Noord op Tilt, VSO Parcours voor het maken van de decor, fotograaf Corné Vorselaars, de redacteurs die de kandidaten hielpen met het schrijven van het tweede gedicht, de deelnemende scholen (2College Jozefmavo, Odulphuslyceum, Theresialyceum en Vakcollege), onze partners Ons Middelbaar Onderwijs, Bureau CiST, boekhandel Gianotten Mutsaers, Tilt en Poetry Circle 013, de Orde van den Prince, de Gemeente Tilburg, het Midi Theater en last but not least...

Jop Drubbel, Selina Goossens, Dewi Janssens, Maddy Kessels, Mikki van Tilburg, runner-up Jelisha Ramzan en de winnares Rozelijn van Gurp!

De Finale: Afscheidsoptreden van Jim van Bergen

Op zaterdag 18 maart was Jims laatste optreden als Junior Stadsdichter bij boekhandel Gianotten Mutsaers.Wat een leuke middag waar Jim van Bergen zijn talenten heeft laten zien! Hij vertelde over zijn jaar als eerste Junior Stadsdichter, er werd gedicht, gedanst en gitaar gespeeld.

De nominaties voor Junior Stadsdichter zijn bekend!

Begin februari stroomden de eerste namen van leerlingen binnen die door hun school genomineerd zijn voor het Junior Stadsdichterschap. Dit zijn de kandidaten voor Junior Stadsdichter 2017:

  • Maddy Kessels en Dewi Janssens (Theresialyceum)
  • Selina Goossens en Mikki van Tilburg (Vakcollege)
  • Jelisha Ramzan (2College Jozefmavo)
  • Jop Drubbel en Rozelijn van Gurp (Odulphuslyceum)

Op dinsdag 21 maart komen zij in het Midi Theater tegen elkaar uit voor de titel, maar eerst zullen zij een tweede stadsgedicht schrijven.
Omdat Willem-Alexander en Máxima op Koningsdag Tilburg bezoeken, doet het tweede gedicht hier aan denken. Om de leerlingen op weg te helpen, hebben Stadsdichter Martin Beversluis en Junior Stadsdichter Jim van Bergen de openingsstrofes van het tweede gedicht al geschreven. Aan de kandidaten de uitdaging dit gedicht af te maken. Gelukkig staan de leerlingen er niet alleen voor, maar worden zij begeleid door een redacteur.

Kaarten voor de podiumwedstrijd zijn overigens vanaf nu te bestellen! Kijk hiernaast voor meer informatie.

Op zoek naar de tweede Junior Stadsdichter

Na een succesvol project waarin de Bibliotheek Midden-Brabant en haar partners zochten naar de eerste Junior Stadsdichter van Tilburg is besloten dat het tijd wordt voor een tweede editie.

Afgelopen november zijn alle scholen voor het voortgezet onderwijs in Tilburg benaderd met de vraag of zij willen meedoen aan de tweede editie. Een aantal scholen zijn direct flink aan het dichten geslagen en begin februari hopen wij de eerste nominaties te ontvangen.

Deze genomineerde leerlingen gaan vervolgens het tweede deel van het project in en schrijven nog een gedicht, waarbij zij hulp krijgen van een redacteur. Op vrijdagavond 17 maart wordt er tevens een performanceworkshop georganiseerd door Onias Landveld en Daan Taks. Zij zullen de leerlingen de laatste kneepjes bijbrengen ten behoeve van een goed optreden tijdens de podiumwedstrijd. De podiumwedstrijd vindt plaats op dinsdag 21 maart 2017 in het Midi Theater.

De eerste Junior Stadsdichter: Jim van Bergen

De Junior Stadsdichter

Junior Stadsdichter, wat hield dat ook al weer in?
De Bibliotheek Midden-Brabant en haar partners vinden het belangrijk dat jongeren gestimuleerd worden in hun taalvaardigheid, dat zij aangemoedigd worden te schrijven en zij zichzelf mondeling leren presenteren. Ook willen wij jongeren een podium bieden in de stad. Het project Junior Stadsdichter ondersteunt al deze doelen.

Wat doet een Junior Stadsdichter dan precies?
De Junior Stadsdichter krijgt een jaar lang de kans zijn of haar talent verder te ontwikkelen en dit met een publiek te delen. De Junior Stadsdichter inspireert daarmee ook andere jongeren en enthousiasmeert hen voor taalkunst. De Junior Stadsdichter heeft dezelfde taken als de Stadsdichter: hij of zij schrijft gedichten bij belangrijke of interessante gebeurtenissen, treedt regelmatig op bij evenementen in de stad en becommentarieert het leven in de stad vanuit de visie van een jongere. Zo trad de huidige Junior Stadsdichter, Jim van Bergen, al op bij Tilburg Got Talent, het Bevrijdingsfeest, Boeken rond het Paleis en in het Cultureel Café.

Hoe wordt de nieuwe Junior Stadsdichter gekozen?
Allereerst vindt er een interne scholencompetitie plaats. Iedere school voor voortgezet onderwijs heeft hiervoor een uitnodiging ontvangen. De scholen die besluiten mee te doen, helpen de leerlingen in de lessen bij het schrijven van een Nederlands gedicht dat over Tilburg gaat. Uit alle gedichten wordt vervolgens op de manier die de school verkiest, een tweetal gedichten gekozen. De schrijvers van deze gedichten zijn de genomineerde leerlingen.

Deze leerlingen schrijven vervolgens een tweede gedicht en krijgen een performanceworkshop. Tijdens de podiumwedstrijd op 21 maart in het Midi Theater worden beide gedichten voorgedragen en beoordeeld door een vakjury en het publiek. Zowel de vakjury als het publiek kiezen de winnaar. Het is voor de leerlingen dus erg belangrijk zoveel mogelijk publiek mee te nemen in verband met de publieksstemmen!

Kan ik aanwezig zijn bij de podiumwedstrijd?
Stuur dan een e-mail met vermelding van “Junior Stadsdichter” en het aantal personen. Een kaartje kost €2,50 in de voorverkoop en €5 op de avond zelf. Let op: je betaalt je kaartje op de avond van de Podiumwedstrijd.

Junior Stadsdichter wordt mede mogelijk gemaakt door:
De Bibliotheek Midden-Brabant, scholen voor voortgezet onderwijs in Tilburg, Bureau CiST, Stadsdichter Martin Beversluis, Tilburg University Lerarenopleiding Nederlands, Poetry Circle 013, Gianotten Mutsaers en Tilt.

Winnares Rozelijn van Gurp

Runner-up Jelisha Ramzan

Foto’s door Corné Vorselaars.

Contact

Vragen, opmerkingen of suggesties over de Junior Stadsdichter in het algemeen en de verkiezing in het bijzonder? Mail ze gerust naar Coosje van der Pol.