Junior Stadsdichter

De Junior Stadsdichters van Tilburg

Junior Stadsdichter 2019: Wies Weijermars

Junior Stadsdichter 2018: Marije van Pamelen

Junior Stadsdichter 2017: Rozelijn van Gurp

Junior Stadsdichter 2016: Jim van Bergen

Verkiezing Junior Stadsdichter 2021

Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waren we genoodzaakt om de Junior Stadsdichter-finale die zou plaatsvinden op 24 maart 2020 te annuleren. In 2021 hopen we wel een nieuwe Junior Stadsdichter te kunnen verkiezen. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Eerder werd de datum 16 maart 2021 gecommuniceerd als finaledatum. Gezien de verlenging van de lockdown, zijn we als projectgroep Junior Stadsdichter bang dat een finale op dinsdag 16 maart geen haalbare kaart is. Er zijn nog te veel onzekerheden of een finale, al dan niet met publiek, via een livestream tot de mogelijkheden behoort. Met deelnemers, jury, projectgroep en technici zijn we nog steeds met een grote groep mensen.

Uitstel, geen afstel
Er is daarom besloten de finale uit te stellen, maar niet te annuleren. Er zijn 2 alternatieve finaledata gekozen: dinsdag 20 april en woensdag 30 juni. Afhankelijk van de coronamaatregelen en de ontwikkeling van de situatie rondom het virus zal op een van die data een grote finale plaatsvinden. In ieder geval via een livestream, wellicht met een beperkt publiek op 1,5 meter. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

In 2021 zal voor de vijfde keer een Junior Stadsdichter van Tilburg worden verkozen. Scholen werken op dit moment aan de nominaties. De genomineerde leerlingen gaan tegen elkaar strijden tijdens een podiumwedstrijd in Factorium of de Concertzaal.

Slechts twee regels
Tijdens de interne scholencompetitie heeft iedere school een eigen invulling gegeven aan het schrijf- en nominatietraject. Slechts twee regels waren van kracht: de gedichten moeten in het Nederlands geschreven zijn en gaan over Tilburg.

In de weken voorafgaand aan de finale schrijven de genomineerde leerlingen hun definitieve gedicht. Ze krijgen hulp van een redacteur. Ook volgen de leerlingen een performance-workshop, zodat zij hun gedichten goed kunnen overbrengen op het podium.

Strijden om de titel
Tijdens de podiumwedstrijd wijst de vakjury de twee beste kandidaten aan. Daarna is het aan het publiek om de uiteindelijke winnaar te kiezen. Naast gedichten zijn er deze avond verschillende (muzikale) optredens van onder andere Thomas Waterreus en huidig Junior Stadsdichter Wies Weijermars.

Vragen, opmerkingen of suggesties over de Junior Stadsdichter in het algemeen en de verkiezing in het bijzonder? Mail ze naar Simone van Rees.

Wies Weijermars: nieuwe junior stadsdichter

Wies Weijermars is de Junior Stadsdichter van 2019. Ze won de titel op 26 maart in Factorium, in een spannende wedstrijd tussen 14 kandidaten. 

De vakjury – Hilde Adriaenssens, Daan Taks, Thomas Waterreus, Mahat Arab en Marije van Pamelen – was onder de indruk van alle kandidaten. De jury koos de beste twee van de avond: Aleyna Demircan (van Willem II) en Wies Weijermars (van De Nieuwste School).

De jury vond dat Aleyna in haar gedicht knap gebruikmaakte van alliteraties en beeldend perspectief. Haar performance was energiek en ontspannen.

Wies gebruikte volgens de jury zeer mooi en beeldend taalgebruik, met knappe vondsten. Haar performance was beheerst en ze had goed contact met het publiek. De uiteindelijke keuze was aan het publiek. Via smartphone en tablet kon iedereen een stem uitbrengen op zijn favoriet.

Video: de finale van 2018

De verkiezing van de Junior Stadsdichter wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Tilburg, Gianotten Mutsaers, scholen voor het voortgezet onderwijs in Tilburg, Cultuur in School Tilburg en de Bibliotheek Midden-Brabant.