Junior Stadsdichter

De verkiezing in 2019

Op dinsdag 26 maart 2019 vindt de finale plaats van de Tilburgse Junior Stadsdichter Verkiezing 2019. Scholen kunnen zich nu aanmelden voor deelname. De voorselectie gebeurt op de scholen zelf, tijdens de lessen Nederlands en CKV.

Wie neemt het stokje over van Marije van Pamelen? Zij won op dinsdag 20 maart 2018 de finale in Factorium. In de video hiernaast zie je de deelnemers van toen in actie en hoe de avond verliep.

Video: de finale van 2018

De Junior Stadsdichters van Tilburg

Junior Stadsdichter 2018: Marije van Pamelen

Junior Stadsdichter 2017: Rozelijn van Gurp

Junior Stadsdichter 2016: Jim van Bergen

Verkiezing Junior Stadsdichter 2018

De spannende wedstrijd in Factorium, waarin elf kandidaten op dinsdagavond 20 maart 2018 streden om de positie van Junior Stadsdichter van Tilburg, is gewonnen door Marije van Pamelen van het Theresialyceum.

Levendig

De vakjury, bestaande uit Helma van Lierop, Carina van der Walt, Daan Taks, Alex Bergman en Junior Stadsdichter 2017 Rozelijn van Gurp was onder de indruk van de kandidaten. Samen selecteerden zij de beste twee: Doğa Yalniz en Marije van Pamelen, beiden derdeklassers van het Theresialyceum.

De jury vond de gedichten van Doğa 'zintuiglijk' en complimenteerde zijn mooie stemgebruik, goede cadans, geloofwaardigheid en zelfverzekerdheid. De gedichten van Marije noemde de jury 'beeldend, waarbij ruimte werd gelaten voor eigen interpretatie'. Haar performance was levendig, zelfverzekerd en muzikaal. De uiteindelijke keuze was aan het publiek. Via smartphone en tablet konden de aanwezigen hun stem uitbrengen op hun favoriet.

Tilburgse onderwerpen

Marije van Pamelen is een jaar lang de Junior Stadsdichter van Tilburg. De Junior Stadsdichter heeft dezelfde taken als de Stadsdichter: ze schrijft gedichten bij belangrijke gebeurtenissen, dicht over typische of verrassende Tilburgse onderwerpen, treedt regelmatig op bij evenementen in de stad en becommentarieert het leven in de stad vanuit de visie van een jongere. Het eerste publieke optreden van de nieuwe Junior Stadsdichter is op dinsdag 10 april tijdens Young Classical Talent.

Vragen, opmerkingen of suggesties over de Junior Stadsdichter in het algemeen en de verkiezing in het bijzonder? Mail ze naar Simone van Rees.

De verkiezing van de Junior Stadsdichter wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Tilburg, Gianotten Mutsaers, scholen voor het voortgezet onderwijs in Tilburg, Cultuur in School Tilburg en de Bibliotheek Midden-Brabant.