Junior Stadsdichter

De Junior Stadsdichters van Tilburg

Junior Stadsdichter 2021: Gina Goossens

Junior Stadsdichter 2019: Wies Weijermars

Junior Stadsdichter 2018: Marije van Pamelen

Junior Stadsdichter 2017: Rozelijn van Gurp

Junior Stadsdichter 2016: Jim van Bergen

De foto's van de Junior Stadsdichters werden verzorgd door Corné Vorselaars

Junior Stadsdichter 2021: Gina Goossens

Gina Goossens van De Nieuwste School is op 30 juni 2021 uitgeroepen tot Junior Stadsdichter van Tilburg. In de Concertzaal namen zeven kandidaten van vier scholen het tegen elkaar op. De jury was onder de indruk van de kandidaten. Samen selecteerden de leden de twee beste kandidaten van de avond: de uiteindelijke winnares Goossens en Raissa Everts van het Theresialyceum.

De jury over Goossens en haar gedicht Hart met een grote T: "Het is een zeer poëtisch gedicht en raakt vele aspecten van Tilburg op een speelse manier." Everts trad op met haar gedicht Zij. De jury: "Het gedicht heeft een krachtige herhalende structuur met een sterk onderliggende metafoor voor Tilburg. De uiteindelijke keuze was aan het publiek. Via smartphone en tablet konden zij hun stem uitbrengen op hun favoriet. Voorafgaand aan de podiumwedstijd sprak Marcelle Hendrickx, wethouder van cultuur, over het belang van poëzie.

Aanmoedigingsprijs
Daarnaast reikte de jury ook een aanmoedigingsprijs uit. Anisaëslem Stolwerk van OC Leijpark won de aanmoedigingsprijs voor haar gedicht Van de straten. De jury zei over haar: "Er zit veel drive en urgentie in haar boodschap. Het gedicht is verfrissend door verschillende stijlen."

Goossens zal een jaar lang de Junior Stadsdichter van Tilburg zijn. De Junior Stadsdichter heeft dezelfde taken als de Stadsdichter: zij schrijft gedichten bij belangrijke gebeurtenissen, dicht over typische of verrassende Tilburgse onderwerpen, treedt regelmatig op bij evenementen in de stad en becommentarieert het leven in de stad vanuit de visie van een jongere.

In bloei, de bundel van Wies Weijermars
Gina Goossens in de vijfde Junior Stadsdichter van Tilburg. Junior Stadsdichter 2019 Wies Weijermars droeg het stokje aan haar over op 30 juni. Weijermars nam afscheid met de lancering van haar eerste dichtbundel In bloei

De bundel legt een groeiproces vast in een collectie van vijftien gedichten, ondersteund door illustraties die zijn gemaakt door Cato Weijermars. De prijs van de bundel is € 12,50 exclusief verzendkosten en te bestellen via e-mail. Vermeld in je bericht je naam, straat en huisnummer, postcode en plaats en hoeveel bundels je wilt. Benoem ook je favoriete bloem. (De reden is nog geheim.)

Slechts twee regels
Elk jaar gaan genomineerde leerlingen tegen elkaar strijden tijdens een podiumwedstrijd in Factorium of de Concertzaal. Tijdens de interne scholencompetitie kan iedere school een eigen invulling geven aan het schrijf- en nominatietraject. Slechts twee regels zijn van kracht: de gedichten moeten in het Nederlands geschreven zijn en gaan over Tilburg.

In de weken voorafgaand aan de finale schrijven de genomineerde leerlingen hun definitieve gedicht. Ze krijgen hulp van een redacteur. Ook volgen de leerlingen een performance-workshop, zodat zij hun gedichten goed kunnen overbrengen op het podium.

Tijdens de podiumwedstrijd wijst de vakjury de twee beste kandidaten aan. Daarna is het aan het publiek om de uiteindelijke winnaar te kiezen. Naast gedichten zijn er deze avond verschillende (muzikale) optredens.

Vragen, opmerkingen of suggesties over de Junior Stadsdichter in het algemeen en de verkiezing in het bijzonder? Mail ze naar Simone van Rees.

De verkiezing van de Junior Stadsdichter wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Tilburg, Gianotten Mutsaers, scholen voor het voortgezet onderwijs in Tilburg, Cultuur in School Tilburg en de Bibliotheek Midden-Brabant.