Junior Stadsdichter

De verkiezing in 2019

Op dinsdag 26 maart vindt de finale plaats van de Tilburgse Junior Stadsdichter Verkiezing 2019. De nominaties voor de positie van Junior Stadsdichter 2019 zijn bekend. 15 leerlingen van negen scholen voor het voortgezet onderwijs in Tilburg dingen mee.

De genomineerde leerlingen komen tijdens een spannende podiumwedstrijd in Factorium tegen elkaar uit voor de titel Junior Stadsdichter.

Wie neemt het stokje over van Marije van Pamelen? Zij won op in 2018 de finale in Factorium. In de video hiernaast zie je de deelnemers van toen in actie en hoe de avond verliep.

Video: de finale van 2018

De Junior Stadsdichters van Tilburg

Junior Stadsdichter 2018: Marije van Pamelen

Junior Stadsdichter 2017: Rozelijn van Gurp

Junior Stadsdichter 2016: Jim van Bergen

Verkiezing Junior Stadsdichter 2019

Slechts twee regels waren van kracht: de gedichten moeten in het Nederlands geschreven zijn en gaan over Tilburg. Tijdens de interne scholencompetitie heeft iedere school een eigen invulling gegeven aan het schrijf- en nominatietraject.

De 15 genomineerde leerlingen werken nu aan gedichten om voor te dragen. Ze krijgen hulp van een redacteur. Ook volgen de leerlingen een performance workshop, zodat ze hun gedichten goed kunnen overbrengen op het podium.

Tijdens de podiumwedstrijd op dinsdag 26 maart wijst de vakjury de twee beste kandidaten aan. Daarna is het aan het publiek om de uiteindelijke winnaar te kiezen.

Naast de voordrachten zijn er tijdens de verkiezingsavond optredens van huidig Junior Stadsdichter Marije van Pamelen, Stadsdichter Onias Landveld, Thomas Waterreus – bekend van 'Boef en de Gelogeerde Aap' – en de winnaars van Tilburg’s Got Talent 2018.

Vragen, opmerkingen of suggesties over de Junior Stadsdichter in het algemeen en de verkiezing in het bijzonder? Mail ze naar Simone van Rees.

De verkiezing van de Junior Stadsdichter wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Tilburg, Gianotten Mutsaers, scholen voor het voortgezet onderwijs in Tilburg, Cultuur in School Tilburg en de Bibliotheek Midden-Brabant.