Junior Stadsdichter

De Junior Stadsdichters van Tilburg

Junior Stadsdichter 2019: Wies Weijermars

Junior Stadsdichter 2018: Marije van Pamelen

Junior Stadsdichter 2017: Rozelijn van Gurp

Junior Stadsdichter 2016: Jim van Bergen

Verkiezing Junior Stadsdichter 2020

Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, annuleren we de Junior Stadsdichter-finale die zou plaatsvinden op 24 maart. Op een later moment, wanneer er meer duidelijkheid en stabiliteit is, bepalen we naar welke datum we de finale verplaatsen. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Voor de vijfde keer wordt een Junior Stadsdichter van Tilburg verkozen. De nominaties voor de positie van Junior Stadsdichter 2020 zijn bekend. Twaalf leerlingen van zeven scholen voor het voortgezet onderwijs in Tilburg doen mee. De genomineerde leerlingen gaan tegen elkaar strijden tijdens een podiumwedstrijd in Factorium.

Slechts twee regels
Tijdens de interne scholencompetitie heeft iedere school een eigen invulling gegeven aan het schrijf- en nominatietraject. Slechts twee regels waren van kracht: de gedichten moeten in het Nederlands geschreven zijn en gaan over Tilburg.

De komende weken schrijven de genomineerde leerlingen hun definitieve gedicht. Ze krijgen hulp van een redacteur. Ook volgen de leerlingen een performance-workshop, zodat zij hun gedichten goed kunnen overbrengen op het podium.

Strijden om de titel
Tijdens de podiumwedstrijd op dinsdag 24 maart wijst de vakjury de twee beste kandidaten aan. Daarna is het aan het publiek om de uiteindelijke winnaar te kiezen. Naast gedichten zijn er deze avond verschillende (muzikale) optredens van onder andere Thomas Waterreus en huidig Junior Stadsdichter Wies Weijermars.

Toegang tot de finale is gratis, aanmelden is niet noodzakelijk. Ben je van plan om met een grote groep te komen? Stuur dan wel even een e-mail naar: simonevanrees@bibliotheekmb.nl.

Vragen, opmerkingen of suggesties over de Junior Stadsdichter in het algemeen en de verkiezing in het bijzonder? Mail ze naar Simone van Rees.

Wies Weijermars: nieuwe junior stadsdichter

Wies Weijermars is de Junior Stadsdichter van 2019. Ze won de titel op 26 maart in Factorium, in een spannende wedstrijd tussen 14 kandidaten. 

De vakjury – Hilde Adriaenssens, Daan Taks, Thomas Waterreus, Mahat Arab en Marije van Pamelen – was onder de indruk van alle kandidaten. De jury koos de beste twee van de avond: Aleyna Demircan (van Willem II) en Wies Weijermars (van De Nieuwste School).

De jury vond dat Aleyna in haar gedicht knap gebruikmaakte van alliteraties en beeldend perspectief. Haar performance was energiek en ontspannen.

Wies gebruikte volgens de jury zeer mooi en beeldend taalgebruik, met knappe vondsten. Haar performance was beheerst en ze had goed contact met het publiek. De uiteindelijke keuze was aan het publiek. Via smartphone en tablet kon iedereen een stem uitbrengen op zijn favoriet.

Video: de finale van 2018

De verkiezing van de Junior Stadsdichter wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Tilburg, Gianotten Mutsaers, scholen voor het voortgezet onderwijs in Tilburg, Cultuur in School Tilburg en de Bibliotheek Midden-Brabant.