Over de Junior Stadsdichter

Wat doet een Junior Stadsdichter precies? De Junior Stadsdichter – 14 t/m 17 jaar oud – krijgt een jaar lang de kans zijn of haar talent als dichter verder te ontwikkelen. De Junior Stadsdichter inspireert daarmee ook andere jongeren en enthousiasmeert hen voor taal. De Junior Stadsdichter heeft dezelfde taken als de Stadsdichter: gedichten schrijven bij belangrijke gebeurtenissen, regelmatig optreden bij evenementen in de stad en het leven in de stad becommentariëren vanuit de visie van een jongere.

De verkiezing van de Junior Stadsdichter gebeurt in twee stappen. Eerst is er een interne scholencompetitie, dan een podiumwedstrijd. De leerlingen beginnen in november met de interne scholencompetitie. Die loopt tot januari van het jaar erop. Direct na de Poëzieweek – eind januari – worden de nominaties van alle scholen bekendgemaakt. De genomineerden strijden in een spannende podiumwedstrijd om de titel Junior Stadsdichter. Maar voordat het zo ver is, krijgen zij nog redactionele en performancebegeleiding.

Jim van Bergen, Rozelijn van Gurp, Marije van Pamelen, Wies Weijermars & Gina Goossens


Op 22 maart 2016 streden negen scholieren in het Midi Theater om de titel Junior Stadsdichter. Jim van Bergen (van het Theresialyceum) won in de publieksstemming van Anne-Marie Nell (van de De Nieuwste School), de andere juryfavoriet.

De jury zei over de winnaar: “Jim neemt het publiek mee met zijn taal en laat het daardoor op een andere manier naar de stad en naar gebeurtenissen kijken.” Een jaar lang was Jim de Junior Stadsdichter van Tilburg.

Op 21 maart 2017 streden zeven kandidaten opnieuw in het Midi Theater om de positie van Junior Stadsdichter. De vakjury verkoos Rozelijn van Gurp (van het Odulphuslyceum) en Jelisha Ramzan (van 2College Jozefmavo) tot hun favorieten, waarbij Rozelijn de uiteindelijke publieksstemming heeft gewonnen. De jury sprak lovend over haar: “De zin ‘Tilburg, geboren zonder kern’ vonden wij erg sterk. Rozelijn bracht een overtuigende, zelfverzekerde performance.”

Rozelijn heeft inmiddels vele malen opgetreden als Junior Stadsdichter, onder meer bij de inauguratie van burgemeester Theo Weterings. Op 20 maart 2018 droeg ze het stokje over aan een nieuw jong talent: Marije van Pamelen van het Theresialyceum. Zij mocht zich een jaar lang Junior Stadsdichter van Tilburg noemen. Op 26 maart 2019 viel die eer te beurt aan Wies Weijermars van De Nieuwste School. Op 30 juni 2021 won Gina Goossens glansrijk met haar gedicht 'Hart met een grote T'. 

Keer terug