Nederland Leest 2017

Van 1 tot en met 30 november 2017 vindt de campagne Nederland Leest plaats. Dit jaar staat de leesbevorderingscampage in het teken van robotica. Leden van de Bibliotheek krijgen (zo lang de voorraad strekt) gratis het boek 'Ik, robot' cadeau.

Ze waren al een eeuw geleden voorspeld, maar de robots komen er nu echt in groten getale. Waar eindigt dit? Een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Lees de toekomst. Praat mee over robotica!

Agenda voor Nederland Leest

 1. Nederland Leest: Charles Groenhuijsen

  Op woensdag 29 november om 20.00 uur is Charles Groenhuijsen te gast in Den Bolder te Waspik. Als echte Amerika-kenner vertelt hij meer over dit land en over de boeken die hij hierover heeft geschreven.

  Van 20:00 tot 22:00

  CC Den Bolder, Waspik

  wo 29 nov

 2. Nederland Leest: Leven met robots

  Het thema van Nederland Leest is dit jaar ‘Robotica’. Tijdens een thema-avond op 30 november zal er bij de Bibliotheek Tilburg Centrum worden ingegaan op de rol van robots in onze samenleving.

  Van 19:30 tot 21:00

  de Bibliotheek Tilburg Centrum

  do 30 nov

Meer

Ik, robot

Ik, robot is de geniale futuristische raamvertelling van Isaac Asimov rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Een spannend boek met ook nog echte breinbrekers!

“Voor u is een robot een robot. Raderwerk en metaal, elektriciteit en positronen... Een brein en ijzer! Door mensen gemaakt. Als het nodig is, ook weer door mensen te vernietigen! Maar u hebt niet met ze gewerkt, dus u kent ze niet. Ik zeg u dat ze een zuiverder en beter soort zijn dan wij zijn."

Calvin ontmoette in haar leven allerlei soorten robots. Het gaat in de 9 verhalen over de menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Hoewel sommige verhalen in de bundel al meer dan een halve eeuw geleden geschreven werden zijn ze qua inhoud, stijl en humor nog steeds actueel. Een spannend boek met ook nog echte breinbrekers!

Isaac Asimov
Isaac Asimov (1920 – 1992) geldt als misschien wel de grootste science-fictionauteur aller tijden. Hij was de grondlegger van de robotica en kwam met drie belangrijke wetten die nog steeds als basis dienen voor het denken over robots.

Extra: Tiende verhaal van Ronald Giphart

Aan de Nederland Leest-editie van Ik, robot is een extra verhaal toegevoegd, dat Ronald Giphart samen met een robot schreef.

Robot schrijft verhaal, Giphart ondersteunt

Kun je met een robot een literair verhaal schrijven? Ronald Giphart ging, in samenwerking met het Meertens Instituut en de Universiteit van Antwerpen dit uitdagende schrijfexperiment aan.

Digiblog: Ik, robot

'Ik, robot' In deze bekende bundel van sciencefiction-verhalen uit 1950, denkt Asimov na over wat het betekent als we in de toekomst robots hebben die over een groot intellect en een bewustzijn beschikken. Sjors van het Digilab vraagt zich af: "Ben ik zelf eigenlijk een robot?"