Start renovatie LocHal

Gepubliceerd op: 24 mei 2017 09:53

lochal

Naar goed gebruik uit het oosten van het land, waar de aannemer vandaan komt, is vrijdag 19 mei de renovatie van de LocHal met een carbidschot ingeluid. In de LocHal wordt gebouwd aan de Bibliotheek Nieuwe Stijl. De afgelopen weken werd al een deel van de bijgebouwen gesloopt. Het komende jaar wordt het hoofdgebouw van de voormalige werkplaats ontmanteld en gerenoveerd. In het najaar van 2018 openen de deuren voor het publiek.

In de immense LocHal komt een trappenlandschap. Hierdoor wordt de sfeer en ruimtelijkheid van het monumentale gebouw geborgd en er wordt genoeg vloeroppervlak gecreëerd om alle toekomstige functies te huisvesten. Het ruimtelijk ontwerp sluit aan bij het idee van een open en productieve werkplaats. Want behalve ‘kennis halen’ gaat het bij de LocHal om ‘kennis maken’ en co-creatie. Dit wordt aangejaagd door de samenwerking van de huurders; Bibliotheek Nieuwe Stijl, Seats2meet Tilburg, bkkc en Kunstbalie. Dit gebeurt onder andere op het trappenlandschap, en in publieke werkplaatsen en verschillende stijlkamers. Dit zijn plekken met een uniek karakter door het gebruik van bijzondere materialen en texturen. Ook krijgt de befaamde glazen zaal uit de Beurs van Berlage een belangrijke plek als congresruimte.

Ontmoeting centraal

In de LocHal is straks plaats voor iedereen, het wordt een plek waar ontmoeting en kennisdeling  centraal staan. Kunstbalie en bkkc werken vanuit de LocHal aan het versterken van de kunst- en cultuursector in Brabant. De Bibliotheek biedt een openbare en uitdagende leer- en werkomgeving. Kennis en verhalen komen er tot leven. Niet het boek, maar de Tilburger staat daarbij centraal. Het nieuwe Seats2meet Tilburg zorgt in de LocHal voor inspirerende  vergader- en congresruimte, voor vele soorten bijeenkomsten en evenementen. Daarnaast komen er vernieuwende concepten waarin kunst, cultuur, kennis en innovatie elkaar versterken. De partijen werken daarvoor samen aan een interessant aanbod en aantrekkelijke programmering met onder andere workshops, lezingen, debatten en exposities.

De werkplaats

De locomotief-loods werd gebouwd in 1932 als transversale loods en werkplaats. De oorspronkelijke functie is bepalend geweest voor de architectuur van het gebouw dat nu een gemeentelijk monument is.

Ontwerp in co-creatie

In een intensief co-creatietraject hebben de bureaus Civic Architects, Braaksma & Roos en Inside-Outside het architectonisch ontwerp gemaakt. Arup leverde alle overige adviesdiensten. Binx heeft het project als Engineer & Construct opgepakt. De Bibliotheek Midden-Brabant heeft Mecanoo aangetrokken om de inrichting van de Bibliotheek te verzorgen.

Meer weten?

Op www.lochal.nl komt de komende tijd meer informatie over de toekomst van de LocHal. Ook zijn de ontwikkelingen te volgen via het Twitteraccount @LocHal013 en op de Facebookpagina @LocHal013

Visualisatie: 3D Studio Prins