Het Grote Carnaval Overlevingspakket

Gepubliceerd op: 13 februari 2017 14:35

Nog even en dan barst het Carnaval weer los. Speciaal voor iedereen die liever een boek leest of een film kijkt tijdens deze dagen, hebben onze collectioneurs een lijst met tips samengesteld. Soms met een kleine knipoog naar Carnaval maar er zitten ook titels tussen waarmee je het feestgedruis zeker weten buiten kunt sluiten. Dus of je het nou viert of niet; hier een leuke lijst speciaal voor Carnaval!

De tips van Esther


Some like it hot
De film met de meest briljante dialogen!  Chicago tijdens de drooglegging: twee straatarme muzikanten zijn per ongeluk getuigen van de bloedige Valentine’s day masacre. Om aan de maffia te ontsnappen verkleden ze zich en duiken onder in een ‘all female band’. Met hilarische verwikkelingen tot gevolg. Met Marilyn Monroe, Tony Curtis en Jack Lemmon.

Moulin Rouge
Voor iedereen die aan het carnaval wil ontsnappen, maar toch een feestje in huis wil halen: Moulin Rouge! Een prachtige film van de flamboyante regisseur Baz Luhrman. Het verhaal is simpel: Een arme dichter valt voor een courtisane maar moet haar zien te winnen van een valse hertog. Schitterende kostuums, absurde, over the top musical scenes en fantastische muziek. Een feest voor het oog!

De tips van Leonoor


Naar de overkant van de nacht
- Jan van Mersbergen
Een roman die zich afspeelt tijdens carnaval (Vastelaovend) in Venlo die zelfs de grootste carnavalshater kan bekoren. Door de ogen van Ralf beleef je een hallucinerende, maar ook fascinerende carnavalsnacht. 

Zuiverheid - Jonathan Franzen
Een Dickensiaans, maar verrassend actueel, epos over journalistiek, de macht van het internet, een Wikileaks-achtige organisatie en de DDR. Dat klinkt misschien allemaal heel heftig en zwaar, maar Franzen is een meester in het beschrijven van zijn personages en het verbinden van de verschillende verhaallijnen. Een aanrader voor iedereen die tijdens de carnaval juist geen behoefte heeft aan een ontsnapping van de werkelijkheid.

En ik herinner me Titus Broederland - Auke Hulst
Het eerste boek dat ik in 2017 las, bleek gelijk een topper! 'En ik herinner me Titus Broederland' speelt zich af in een apocalyptisch land en gaat over twee (duivelse) broers, die samen met hun vader als bannelingen leven. Als hun vader sterft en hun leefwereld wordt vernietigd trekken ze samen de wereld in. Een rauwe, poëtische roman om lekker mee op de bank te kruipen en het carnavalsgedruis buiten te sluiten.

De tips van Tilly


Niet voor tere zieltjes - Jeroen Guliker
Een bundel met columns waar humor en herkenning als een rode draad doorheen lopen. Zelfs zijn mening over carnaval komt aan bod. Ook als je als carnavalvierder even 5 minuutjes wat anders wilt kun je heerlijk wegduiken in zo'n kort verhaaltje. Met veel zelfspot en cynisme.

Een ander boek - Ronald Snijders
Absurdistische humor. Zeer vermakelijke lectuur voor liefhebbers van het Jiskefet-genre. Fijn om tussen de bedrijven door even een stukje te lezen. Hoewel... je krijgt meteen zin in het volgende stukje!