Vijf tips bij de mediaopvoeding van je kind

Gepubliceerd op: 28 maart 2018 17:08

"Media zijn leuk. Geniet er vooral gewoon van." Deze woorden komen van Jolien Hesselberth, onze adviseur educatie voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Van 6 t/m 13 april geeft ze tijdens de landelijke Media Ukkie Dagen praktische tips aan ouders van kinderen tot zes jaar. “Ouders willen het goed doen, maar soms spreken adviezen elkaar ook tegen. Dat maakt het lastig.”

Tips: korte filmpjes, groeiboekjes en inloopuurtjes

Bij jonge ouders leven veel vragen over mediagebruik volgens Jolien. “Als Bibliotheek geven we advies aan ouders, zowel in onze vestigingen als op deze website en op onze Facebookpagina. Daar vind je tijdens de Media Ukkie Dagen bijvoorbeeld 5 korte filmpjes waarin ik praktische tips geef - hieronder zie je alvast een preview. Ook zijn er in april inloopuurtjes in de Bibliotheken Tilburg Centrum, Kaatsheuvel en Waalwijk, en delen we groeiboekjes uit vol met tips over taal en media.”

Vijf kanten aan mediaopvoeding

MediaDiamant

Om ouders te steunen is in 2017 de MediaDiamant gelanceerd. Deze handige wegwijzer biedt ouders praktische ondersteuning in de mediaopvoeding van hun kind. De mediadiamant bevat vijf elementen die bij de mediaopvoeding van kinderen thuishoren. Jolien: “Met deze routekaart op zak, staat niets je in de weg samen met je kind te genieten van media als boeken, televisie en internet.” We nemen de 5 elementen met je door.

1. Mediawijsheid begint met plezier

Media zijn leuk. Plezier is dan ook het eerste element. Al dat getob van ouders over televisie en internet is onnodig. “Geniet samen met je kind van de mogelijkheden die het biedt,” betoogt Jolien. Media zijn, als ze elkaar versterken, heel vermakelijk. Dat vinden wij volwassenen ook. Als een kind met jou in de tuin werkt, dan is het leuk ‘De tuin van Nijntje’ te lezen. Waarom dan niet de app van Nijntje downloaden?”

2. Een veilige omgeving om te leren

Het tweede element gaat over veiligheid. Een tablet of tv geeft ouders tijd voor zichzelf. “Dat snap ik goed” geeft Jolien aan. “Het lukt niet altijd om je kind volledig te begeleiden. Maar houd een oogje in het zeil.” Dit kun je ook doen door de randvoorwaarden te bepalen. Jolien: “stel op YouTube in wat ze mogen zien. Kies voor speciale apps in plaats van internet. Of voor digitale prentenboeken. Zo creëer je een veilige omgeving.”

3. Mediawijs word je samen

“Ga naast je kind zitten, praat samen over wat je ziet. Bij een boekje hebben ze jou ook nodig om het verhaal te begrijpen.” Ouders zijn voor kleine kinderen de poort naar de buitenwereld. “Jij bent er als ouder om hen te leren hoe ze ermee moeten omgaan.” Dit is ook voor ouders belangrijk. De ontwikkeling online gaat ontzettend snel. Voor ouders is het soms maar moeilijk bij te houden. “Groei daarin met je kind mee,” stelt Jolien.

4. Mediaopvoeding begint offline

Alles met mate is de strekking van het vierde element. De adviseur educatie van de Bibliotheek Midden-Brabant stipt aan dat we moeten zoeken naar balans. Teveel ervan wordt in verband gebracht met slaapproblemen, overprikkeling en concentratieproblemen. Kinderen opvoeden betekent soms ook dat je jezelf moet opvoeden. Jolien: “Hoe jij omgaat met media, dat nemen je kinderen over.”

Aanbevolen beeldschermtijd voor kinderen tot 6 jaar

Met een beeldscherm bedoelen we televisie, computeren en spelen op de tablet. Er zijn geen vaste regels over. Het maken van afspraken is een kwestie van gezond verstand. Er zijn richtlijnen:

• Kinderen tot 2 jaar vinden het leuk een paar keer per week kort met je mee te kijken.
  • Kinderen tot 4 jaar hebben genoeg aan 30 minuten opgeknipt in 5 tot 10 minuten per keer.
  • Voor kleuters kun je 10 tot 15 minuten per keer aanhouden. Een uur per dag is voldoende.

5. Weet wat je kind bekijkt

Wanneer je wil weten welke media geschikt zijn, bekijk dan de site Media Smarties. “Daar wordt de inhoud van apps en sites door onafhankelijke deskundigen beoordeeld. Zij hebben kennis van de ontwikkeling van kinderen en van media. Beschrijvingen in de Appstore of Google Play zijn niet onafhankelijk. De beschrijvingen komen van de bouwers zelf.” Zorg je voor balans en een veilige online omgeving, dan staat niets je in de weg om samen volop van media te genieten.

Vijf leuke en leerzame gratis apps volgens Mediasmarties

Interview: Nathalie van Zundert