Hulphond helpt kinderen lezen

Gepubliceerd op: 20 maart 2018 09:57

Samen met Hulphond Nederland heeft de Bibliotheek Midden-Brabant een methode ontwikkeld voor kinderen die moeite hebben met lezen.

Kwispellezen
Op dit moment verlaat nog steeds 1 op de 10 kinderen de basisschool met een lees- en/of taalachterstand. Bij Kwispellezen lezen kinderen uit groep 3 en 4 in de Bibliotheek voor aan een speciaal opgeleide hond. De individuele voorleessessies vergroten hun zelfvertrouwen en de motivatie om te lezen. Daardoor neemt ook hun leesvaardigheid toe. Dit blijkt uit een pilot project dat in 2017 plaats vond in de Bibliotheek Waalwijk. 

Hoe gaat het in zijn werk?
Leerkrachten van betrokken basisscholen kunnen leerlingen aanmelden die moeite hebben met leren lezen. Het gaat onder andere om zwakke lezers of kinderen met autisme, hoogbegaafdheid, ADHD, gedragsproblemen, faalangst of een zeer laag zelfvertrouwen. Deelnemende kinderen volgen een programma van acht individuele voorleessessies. Een sessie duurt 15 minuten en vindt één keer per week plaats. Hiervoor is een comfortabele voorleeshoek ingericht in de Bibliotheek waar het kind makkelijk contact kan maken met de hond en in alle rust aan hem kan voorlezen. De voorleessessies worden begeleid door professionals van Hulphond Nederland en de Bibliotheek. De honden die meedoen zijn opgeleide en gecertificeerde therapiehulphonden.

Een hoger tempo en meer plezier in het lezen
Zowel de kinderen als de ouders en leerkrachten die deelnamen aan de pilot in Waalwijk zijn enthousiast. De moeders van een van de deelnemende kinderen stelt: “De juffen merken dat het lezen een stuk beter gaat; zijn leestempo ligt hoger en hij heeft minder moeite met moeilijke woorden, hij pakt uit zichzelf een boekje uit de kast om te gaan lezen en sinds hij aan het voorleesproject meedoet leest hij ook voor in de klas. Dit heeft hij nog nooit eerder willen doen.”

Resultaten gepresenteerd
Op basis van de succesvolle pilot hebben de Bibliotheek Midden-Brabant en Hulphond Nederland de ambitie om een grotere groep kinderen met leesproblemen via bibliotheken te laten deelnemen aan Kwispellezen. Zij zoeken hiervoor financiering. De resultaten van de pilot presenteren Hulphond Nederland en de Bibliotheek Midden-Brabant naast een aantal andere innovatieve projecten tijdens het Nationale Bibliotheekcongres op 20 maart in Den Helder.

Meer informatie over Kwispellezen vind je op www.kwispellezen.nl.