Vijf dingen die ik heb geleerd van… Human Library Tilburg

Gepubliceerd op: 19 april 2018 10:25

Vooroordelen: we hebben ze allemaal. Misschien niet altijd even bewust, maar stiekem zijn ze wel aanwezig. Tijdens de zesde editie van Human Library op de campus van Tilburg University op 11 april is het tijd om af te rekenen met deze vooroordelen. Tijdens dit event leen je geen boeken, maar ‘bijzondere’ mensen met een verhaal. Iedere keer heb je als bezoeker een half uur de tijd om met zo’n persoon te praten en hierdoor inzicht te krijgen in de wereld van iemand die met een bepaald vooroordeel te maken heeft (gehad). Tijdens deze middag heb ik boeiende verhalen gehoord en daar heb ik onderstaande zaken van geleerd.

Door: Michelle Vleugels

1. You can’t judge a book by its cover

Iemand die niet drinkt, nooit op stap gaat en vegetarisch is… Dan denk je niet gelijk aan iemand met een criminele geest. Toch is het zo bij het groepsgesprek dat ik heb met iemand met een ‘criminal mind’. Hij ziet er op het eerste gezicht misschien indrukwekkend uit: grote man, tattoos, piercings in zijn oren, maar zodra hij begint te praten merk ik dat het een erg vriendelijk, welbespraakt persoon is. Iemand die veel meegemaakt heeft in zijn leven en vaak heftige gedachtes had. Ik kan me bijna niet voorstellen dat deze sympathieke man zulke gedachtes had. En toch is het zo. Hierdoor leerde ik dat je niet aan de buitenkant kan zien wat er bij iemand omgaat.  

2. Verdiep je eens in iemand anders zijn cultuur

Een vriendelijk glimlachende man loopt op me af en ik steek mijn hand uit. Hij weigert beleefd om mijn hand te schudden, want hij is moslim. Als we even later samen zitten legt hij me uit dat hij alleen de handen aanraakt van zijn vrouw en zijn directe familie. “Door alleen mijn vrouw en familie aan te raken is het extra bijzonder. Als ik mijn moeder bijvoorbeeld een knuffel geef, dan betekent dat echt iets voor me.” Een mooie gedachte waar ik eigenlijk niks van afwist, terwijl mensen wel vaak negatief zijn over het feit dat sommige moslims geen hand willen geven. Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan als je iets niet begrijpt van een andere cultuur of religie om zo misvattingen tegen te gaan.  

3. Wat heb ik toch veel geluk gehad

Tussen de gesprekken door raak ik aan de praat met een van de bezoekers: Linda de Vries. Linda is bij alle edities van Human Library geweest op eentje na en is dan ook erg enthousiast over het concept: “Ik vind het zo mooi en dapper dat mensen hier hun verhaal vertellen en iedere keer kom ik met nieuwe inzichten thuis.” Het meest indrukwekkende ‘boek’ van de afgelopen jaren vond Linda een meisje dat slachtoffer is geweest van een loverboy. “Het gesprek raakte me heel erg. Ik dacht toen echt: wat heb ik toch een geluk gehad.” Een leermoment dat ik ook had tijdens deze dag.  

4. Durf te zijn wie je bent

Vol trots draagt een transseksuele dame haar verhaal uit tijdens een lezing in het randprogramma van Human Library Tilburg. Een groot deel van haar leven zat ze niet lekker in haar vel, totdat ze er voor uitkwam dat ze een vrouw was in een mannenlichaam. Toen kon ze eindelijk zichzelf zijn. Inmiddels vertelt ze haar verhaal regelmatig om anderen te inspireren, want “het enige normale in de wereld is dat we allemaal verschillend zijn”. Ze legt uit dat je er absoluut geen leuker persoon van wordt als je niet volledig jezelf kan zijn. “Durf dus te zijn wie je bent, anders word je niet gelukkig.” Een waardevolle les.  

5. Draai het negatieve om naar het positieve

Sarcasme vindt ze lastig en mensen die niet precies zeggen wat ze bedoelen ook. Ik praat met een dame die autisme (Asperger) heeft. “Net was er iemand heel verbaasd dat ik zo sociaal ben, alsof iedereen met autisme maar stil in een hoekje zit.” De eerste
drie jaar van de middelbare school is ze erg gepest. “Maar uiteindelijk heb ik daar juist veel van geleerd. Doordat mensen me gingen pesten merkte ik dat mijn gedrag niet altijd sociaal aanvaardbaar was en leerde ik hoe je op een normale manier met mensen omgaat.” Een mooi leermoment: als je iets negatiefs meemaakt, komt daar vaak ook iets positiefs uit en daar moet je eigenlijk je focus op leggen.

Human Library Tilburg wordt georganiseerd door Academic Forum (Tilburg University), de Bibliotheek Midden-Brabant en studieverenigingen Animo en Complex. De volgende editie vindt in januari in de LocHal plaats, de nieuwe locatie van de Bibliotheek Midden-Brabant.