De symptomen van een depressie

Gepubliceerd op: 5 juni 2018 09:43

Wat zijn de symptomen van een depressie? En ziet een depressie er bij iedereen hetzelfde uit? Tijdens een informatieavond bij de Bibliotheek Heyhoef in Tilburg gaven ervaringsdeskundigen antwoord op deze vragen. Je partner, kind of misschien ben je zelf depressief? In dit blog van onze reporter Nathalie lees je alles over hoe de symptomen er in het dagelijks leven uitzien.

Tijdens mijn adolescentie had ik meerdere depressies. Ik zat opgesloten in mezelf en voelde me doodongelukkig. Alles kwam binnen, blies me omver en liet me onzeker achter. Nu zie ik duidelijke symptomen van een depressie. Maar toen dacht ik dat het allemaal mij lag. Ik was gewoon niet goed genoeg, een zwak vogeltje. Eentje die het liefste de hele dag in bed lag. Opstaan was een haast onmogelijke opgave, vooral voor mijn moeder.

Een informatieavond over symptomen en tips over depressiviteit

Inmiddels ben ik er “overheen gegroeid”, maar het gevoel vergeet ik nooit meer. Depressiviteit spookt rond in de hoofden van heel wat mensen. Het is de meest voorkomende psychische aandoening waar maar weinig mensen open over zijn. Op de informatieavond over depressiviteit bij de Bibliotheek Heyhoef kwamen alle symptomen aan bod in de persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen Katy en Daisy. De avond maakte deel uit van een serie rondom het thema ‘Onzichtbaar Anders Zijn’. Expert Nadine Claassen van Indigo Brabant was aanwezig met tips.

De symptomen van een depressie

Daisy kreeg als twintiger een zware depressie, na een jeugd waarin enkele vervelende dingen gebeurd waren. “Ik woonde al op mijn zelf toen ik bij een reorganisatie mijn baan kwijtraakte en schulden opbouwde. Ik sprak niet meer af met vrienden en trok me helemaal terug. Op een avond reed ik naar het spoor. Mijn moeder vermoedde al dat het misging en is me gevolgd. We hebben uren aan het spoor gepraat, terwijl de treinen voorbij denderden.”

De kenmerken zijn niet altijd duidelijk

Daisy’s verhaal geeft weer hoe we een depressie vaak zien. Iemand is neerslachtig, trekt zich terug in waar het van kwaad tot erger gaat. Maar niet altijd is een depressie zichtbaar voor de buitenwereld en zijn symptomen duidelijk waarneembaar. Dat blijkt uit het verhaal van Katie. Haar depressies begonnen in de puberteit. “Ik was een druk en vrolijk kind en had vrienden met wie ik leuke dingen deed. Je zag eigenlijk niks aan mij.”

De symptomen bij Katie zaten meer in de dingen die ze deed. “Mijn gedrag was ongeremd. Mijn cijfers gingen onderuit en op school én thuis was ik opstandig. Ik sliep heel weinig want de gedachtestroom stopte nooit. Als ik dronk, dan was het meteen een fles wodka. In die tijd had ik vrienden die al dat verkeerde gedrag tof vonden. Ik was ook bezig met de dood, had zelfs alle nummers op mijn begrafenis al uitgezocht.”

Nadine Claassen van Indigo Brabant vult aan. “Een depressie komt vaak voor maar de symptomen zijn niet altijd duidelijk te herkennen. Iemand slaapt slecht of juist heel veel. Of iemand is niet neerslachtig maar juist heel prikkelbaar. Of in plaats van weinig eten, eet iemand heel veel. Wat je wel heel vaak ziet is buitensporig schuldgevoel.” Daisy vult aan: “ik zei voortdurend sorry voor alles en voelde me slecht over mezelf.” En Katie hield uit schuldgevoel de schijn vooral op. “Ik bleef lachen, altijd.”

5 andere symptomen van depressie

1.   Veel gewicht verliezen of juist veel aankomen door abnormaal eetgedrag.
2.   Je voelt je gejaagd of juist geremd. Alsof je op slot zit, zoals Daisy: “Contacten met anderen ging ik uit de weg. Ik zat het liefste alleen thuis.” Of je wordt juist druk, zoals Katie.
3.   Je zit laag in je energie. Alles is teveel, zelfs douchen of je tanden poetsen.
4.   Je kunt niet helder nadenken, laat staan je concentreren. En als je een beslissing moet nemen krijg je dat bijna niet voor elkaar.
5.   Gaat dit ooit voorbij? Vast zitten in een depressie kan je een wanhopig gevoel geven en het komt daarom ook vaak voor dat mensen erover denken uit het leven te stappen. Niet alleen erover denken maar, zoals Daisy, het ook concreet plannen.

Een kleine handleiding kan wonderen doen

Het is belangrijk te weten dat hoewel een depressie veel voorkomt, het heel goed te behandelen is.  “Als ik voel dat ik terugval, ga ik nu sneller naar de huisarts. Ik laat het niet meer zo ver komen.” vertelt Daisy. Ook Katie heeft een handleiding: “ik heb nog steeds wisselende stemmingen maar ik en mijn omgeving weten wat we moeten doen.”

Meer tips en informatie over depressie
Wil je weten hoe familie en vrienden Katie en Daisy hielpen? Volg dan de Bibliotheek Heyhoef op Facebook, daar vind je komende zondag ook de blog 'Tips bij het omgaan met een depressie'.

Ook op www.gripopjedip.nl vind je ook veel informatie en coaching voor jongeren met een milde depressie. Bij een zware depressie adviseert Nadine Claassen van Indigo om naar de huisarts te gaan. Een depressie is met therapie goed te behandelen.