Mobiel Digilab gelanceerd, de nieuwste media nog dichterbij

Gepubliceerd op: 10 september 2018 11:11

Op zaterdag 8 september lanceerde de Bibliotheek Midden-Brabant in navolging van het Digilab in de Bibliotheek Tilburg Centrum het Mobiel Digilab. In het Digilab komen iedere middag kinderen, jongeren en ouderen met vragen over digitale middelen. Er wordt vrij geëxperimenteerd met bijvoorbeeld 3D-printen, zelf robots programmeren, virtual reality en greenscreen video maken. Nu is er ook een mobiele variant van het lab beschikbaar.

Peter Kok, directeur van de Bibliotheek vertelde bij de lancering dat de Bibliotheek op deze manier inzet op talentontwikkeling: “Aangezien het Digilab aan het Koningsplein voor veel inwoners van Midden-Brabant minder goed te bereiken is, hebben we gekozen voor deze verplaatsbare werkplaats. Zo kunnen veel meer mensen, jong en oud, experimenteren met, en leren over nieuwe media en technieken.” Mad Science verzorgde een spectaculaire openingsproef.

De lancering van het Mobiel Lab in de Bibliotheek Wagnerplein trok veel bekijks. Zo’n 95 kinderen, ouders en leerkrachten van basisscholen waren van de partij. Zij werden die middag meteen aan de slag gezet tijdens een CoderDojo XL. Ze maakten een Virtual Reality wereld en bekeken deze met een VR bril, ontwikkelden hun eigen game op de computer en bijbehorende gamecontrollers van klei, programmeerden rijdende robots, knutselden met LED lampjes, speelden met een robothond en maakten foto’s voor het greenscreen. Ook werden er afdrukken gemaakt met een 3D printer. CoderDojo is een wereldwijd netwerk van programmeerclubs voor kinderen en jongeren waar zij spelenderwijs leren programmeren.

Het Mobiel Digilab is mede mogelijk gemaakt door Ergoform, ACES Direct en de Rabobank. New York Pizza zorgden voor pizza en ranja voor alle aanwezige kinderen. Vanaf nu zetten de mediacoaches van de Bibliotheek Midden-Brabant het Mobiel Digilab in bij activiteiten zoals CoderDojo’s in de Bibliotheken van Tilburg, Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheden om het lab te gebruiken op andere plekken zoals bijvoorbeeld in wijkcentra en op basisscholen.

Bekijk ook de uitzending van Omroep Tilburg