Bloc: de bieb werkt

Gepubliceerd op: 4 januari 2019 16:34

Deze bloc – blog over de LocHal – schrijf ik nadat ik vandaag een dagje in de nieuwe bieb in de Tilburgse LocHal heb gewerkt om, inderdaad, te ervaren hoe de bieb ‘werkt’. De hele dag waren de terecht trotse ooh’s en aah’s te horen, en die zullen blijven aanhouden, maar een gebouw komt pas echt tot leven als mensen het daadwerkelijk gaan gebruiken. Er bezit van nemen. En dat gebeurde.

Door: Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan de Tilburg University

Overigens liet een heel klein jongetje wel horen dat hij het een beetje jammer vond dat het gebouw nog niet helemaal af was. Daarbij wees hij naar de oorspronkelijke pijlers van het gebouw, waarvoor architecten CIVIC, Braaksma & Roos en Inside Outside juist zoveel moeite hebben gedaan om ze in de originele staat te behouden en te integreren in het ontwerp.

Mijn belangrijkste sociologische observatie: mensen gebruiken de bieb alsof ze niet anders gewend zijn en nooit anders gedaan hebben. Dat is bijzonder omdat het pas de tweede dag is dat het gebouw open is. En observatie 2: wat wordt de bieb op een diverse manier gebruikt! Natuurlijk, veel mensen, oud en jong, zijn op zoek naar interessante boeken om te lenen en te lezen. En er zijn ook nog steeds fervente krantenlezers, die onverstoord het papieren nieuws tot zich nemen.

Maar: er is nu ook een hele talrijke groep bezoekers die de bieb gebruikt om te studeren en te werken. Of voor nog andere zaken. Bijna alle zit- en werkplaatsen – heel fijn met stopcontacten – zijn doorlopend bezet, zonder dat dit tot ongeduld of voordringen leidt. Wat voorbeelden. Naast mij zitten twee vrouwen, waarvan de een (Nederlands) de ander (Somalisch) Nederlandse taalles geeft. Ja: de werkende en studerende klasse is kleurrijk en divers. Van autochtoon Tilburgs, tot van ver afkomstig. Op een andere plek zijn twee studentes aan het werk, misschien wel van onze universiteit, maar zij bespreken ook en pensant de relatieproblemen van wellicht een gezamenlijke vriendin. Iemand ander kijkt gespannen naar een ingewikkelde grafiek op de laptop, terwijl weer een ander schoenen bestelt, die hopelijk morgen al worden bezorgd.

Ook zijn er groepjes aan het werk, die kennelijk met een heel creatief proces bezig zijn. Dat is overigens ook het geval in het aanpalende Seats2meet, waar de gezichten nog wat geconcentreerder ogen. Op het bovenste niveau van de bieb zit iemand alleen in een afgesloten glazen ruimte te werken, waardoor ik de indruk krijg van een moderne versie van de monnikencel, zoals het Trappistenklooster die kent. En er is nu al een – gezonde – snacktrend te waar te nemen: bakjes met groene druiven, pitloos, zorgen ervoor dat de biebwerkers niet futloos worden.

Tot slot zijn er heel veel werkers aan het werk, die voor de bieb zelf werken. De mensen die bezoekers verwelkomen, de weg wijzen en toezicht houden, hebben het doorlopend druk. Dat geldt ook voor de mensen die koffie en thee schenken en in het levendige Stadscafé werkzaam zijn. Zij stralen trots en werkplezier uit. Er is overigens ook een nieuwe functie ontstaan, als gevolg van alle belangstelling: professioneel rondleider. Dat geldt zeker voor directeur Peter Kok. Hij is nu een soort hoofd Toerisme & Educatie en dat gaat hem goed af.

Eindconclusie: de nieuwe Tilburgse bieb werkt. Zij werkt voor mensen, voor groepen mensen en voor de Tilburgse samenleving. En omdat het een topattractie en hot spot is, zal zij ook voor het aanzien en de waardering van Tilburg als stad werken. Tilburg is definitief de stad geworden van een leven lang plezierig werken en je ontwikkelen.