De LocHal van... Joris van Midde

Gepubliceerd op: 21 januari 2019 06:15

De LocHal: een gebouw met een rijk verleden, waar de toekomst centraal staat. Om bij deze toekomst een beeld te schetsen vroegen we 6 mensen die allemaal op hun eigen manier betrokken zijn bij de LocHal, naar hun droombeeld. Zij vertellen wat de LocHal voor hen betekent en hoe zij de toekomst van het gebouw voor zich zien. Het volgende droombeeld is van Joris van Midde, oprichter en artistiek leider bij De Kwekerij theaterproducties.

Op welke manier ben je betrokken bij de LocHal?
„Als theatermaker heb ik met mijn theatergezelschap ‘De Kwekerij’ in 2013 en 2014 een voorstelling gemaakt in de LocHal. Toen hebben we gebruik gemaakt van de karakteristieke architectuur van het gebouw. De geur van smeerolie hing er destijds ook nog. Dat soort dingen waren erg inspirerend voor onze voorstelling. Het gebouw was toen echt een medespeler in de voorstelling.”

[interview gaat verder onder de video]

„Wanneer de renovatie helemaal voltooid is, mogen wij de openingshandeling doen – voor ons echt een eer. De architectuur van het gebouw en de combinatie van oud en nieuw zal hierbij voor ons een inspiratiebron zijn.”

Wat betekent de LocHal voor jou?
„Wanneer ik door de LocHal wandel, moet ik heel veel terugdenken aan de theaterproductie die we hier in 2013 en 2014 uitgevoerd hebben; die zie ik dan weer heel even aan mijn ogen voorbij trekken. Ik heb in de LocHal mijn eigen verhaal kunnen vertellen en daarom kijk ik ook gekleurd naar deze plek. Het roept herinneringen op en dat is ook de reden waarom het een bijzondere plek voor mij is.”

Wat zie je voor je wanneer je denkt aan de LocHal over 5 jaar?
„Over 5 jaar zie ik mezelf ronddwalen in de LocHal. Het lijkt me erg fijn om op een plek te zijn waar je niet perse een afspraak hoeft te hebben, maar op onbewaakte vrije uurtjes kan ronddwalen: gewoon een bakje koffie kunt drinken, een krantje lezen of mensen kijken.

Ik zie de LocHal als een overdekt stadsplein, heel ruimtelijk. Het zal een industrieel landschap worden waar je overal doorkijkjes hebt en ruimte om je heen voelt. Door al het glas in het gebouw kun je de stad Tilburg goed zien wanneer je van binnen naar buiten kijkt.

In de LocHal zal een dwarsdoorsnede van alle Tilburgers te zien zijn. Van jong tot oud, mensen van alle leeftijden zullen een bezoek willen brengen aan de hal. De LocHal wordt een plek waar je mensen kunt ontmoeten die jou inspireren. Maar je kan er ook naartoe om een debat of een lezing bij te wonen.

Mijn favoriete plek zal het stadsbalkon gaan worden. Hier zweef je als het ware boven Tilburg, dat lijkt me prachtig.”

Wat is de kracht van de LocHal?
„Wat de LocHal uniek maakt is de grootsheid van het gebouw, maar ook het anoniem kunnen verblijven in de hal en tegelijkertijd in gesprek kunnen gaan met allerlei mensen.

De LocHal is zo monumentaal en indrukwekkend, dat er ook zeker mensen van buiten de stad de LocHal zullen komen bewonderen. De oude NS-werkplaats is er zichtbaar en voelbaar, de historie ervan klinkt nog door. Oud en nieuw komen in de LocHal heel mooi samen.”