Ans van Gorp: al 55 jaar trouwe bezoeker van de Bibliotheek

Gepubliceerd op: 4 januari 2019 16:59

Voor veel Bibliotheekmedewerkers is Ans van Gorp (83) een bekend gezicht. Ze komt namelijk al 55 jaar trouw naar de Bibliotheek. Ze kent de bieb nog als plank in de Willem-II-straat en nu staat ze met verbazing de nieuwe Bibliotheek in de LocHal te bekijken. “Ik ben overdonderd, maar ik heb vast zo te pakken hoe de nieuwe Bibliotheek in elkaar zit.”

Nadat we een rondje hebben gelopen door de LocHal, strijken we met Ans neer in het Stadscafé. Daar vertelt ze over haar liefde voor de Bibliotheek. “Al van kinds af aan ben ik dol op boeken lezen. Dan moest ik de bedden dekken en zag ik een boek liggen. Kreeg ik weer op mijn kop, omdat ik zat te lezen in plaats van de bedden te doen. Toen de Bibliotheek kwam, was ik dan ook meteen verknocht. Ik hou van de sfeer, het gevoel en natuurlijk van de boeken. Ik lees minimaal één boek per week. Nee, het zijn er eigenlijk wel twee per week!” Haar dochter Desiree vult haar aan: “Ik ken ons ouderlijk huis dan ook niet anders dan dat het gevuld is met stapels boeken.”

De Bibliotheek als ontmoetingsplek
Maar voor Ans is de Bibliotheek meer dan alleen boeken. “Ik heb heel veel mensen leren kennen door de Bibliotheek. Het is niet alleen een plek om boeken te lenen, maar ook een ontmoetingsplek. Als je alleen bent, is het fijn om hierheen te komen en bekende gezichten te zien. Samen een kopje koffie drinken aan de leestafel en de krant bespreken, dat soort dingen.” Ze baalde dan ook dat de Bibliotheek een maand dicht was. “Ik heb meteen tien boeken geleend, zodat ik er even tegenaan kon. Maargoed, ik miste natuurlijk wel de sfeer en mijn vaste uitstapje naar de Bibliotheek.”

Moeite met de verhuizing

Ans was zelfs betrokken bij de verbouwing aan het Koningsplein heel wat jaren geleden, waar ze in de klankgroep zat samen met andere Bibliotheek-bezoekers. De Bibliotheek Koningsplein voelde dan ook altijd een beetje als haar Bibliotheek. Ze moest wel even slikken toen ze hoorde dat de Bibliotheek ging verhuizen. Lachend: “Ik heb het geproberen tegen te houden, maar dat ging niet. In het begin was ik er echt overstuur van dat mijn plekje zou verdwijnen. Bij iedere maand die verstreek dacht ik: ik heb nog maar zoveel maanden in het Koningsplein.”

Maar ze is toch blij dat ze vandaag naar de LocHal is gekomen. “Ik moet me hier nog thuis gaan voelen. Je ziet dat dit de toekomst is, maar ik word er toch wel emotioneel van dat het zo anders is geworden. Het zal even wennen worden, maar ik vind er vast mijn draai.”