Dagelijkse rondleidingen door de LocHal

Gepubliceerd op: 4 januari 2019 08:00

"De LocHal is gebouwd voor industrieel gebruik,” zegt oud NS-medewerker Hans Clijsen. Dertig jaar lang werkte hij zelf in de LocHal. Sinds 2 januari is de Bibliotheek LocHal open voor publiek. Maar wat gaat hier nu eigenlijk precies gebeuren? Om dat goed uit te leggen geven we gratis rondleidingen in de LocHal: drie keer per dag, zeven dagen per week.

Cees Breugelmans verzorgt samen met Marijke Fackeldey (coördinator vanuit de Bibliotheek) en nog 22 andere vrijwilligers de rondleidingen in de LocHal. “We vertellen over vroeger en nu: de LocHal staat centraal in de geschiedenis van Tilburg,” legt hij uit. “De NS was indertijd een grote werkgever in Tilburg. Vervolgens leggen we in de rondleiding de verbinding naar het nu. De Bibliotheek wordt nog meer dan voorheen een plek van ontmoeting, van dialoog. Iedere dag staat de agenda er barstensvol activiteiten,” glundert hij. “De LocHal wordt zo echt een plek van en voor alle Tilburgers. Een bijzondere plek waar we met z’n allen trots op kunnen zijn.”

Oud-NS’er Hans wijst naar de ijzeren balken met planten, midden in de LocHal. “Zie je die trappen daar? Vroeger klommen de kraanwerkers daar naar boven. Ze namen altijd zo’n ouderwetse melkfles mee. En weet je waarom?” Breed glimlachend: “Als je ‘even’ naar beneden moest om te plassen tussendoor, dan was je zo weer een half uur verder. Dat ging niet en dus plasten die mannen in de fles.” 

Hans was eerst vooral sceptisch over de herinrichting van de LocHal. “Het was onze hal, en wat gingen ze daar dan allemaal mee doen? In het begin vond ik het maar niks,” zegt hij. “Om over het geld dat ermee gemoeid was nog maar te zwijgen.” Vanuit de Stadsgidserij geeft hij al langere tijd rondleidingen in de voormalige NS-werkplaats: hij vertelt dan over de geschiedenis, over de toepassingen en er komt zo nu en dan een smeuïge anekdote langs. Samen met de Bibliotheek gaf hij vorm aan de rondleidingen door de nieuwe Bibliotheek LocHal. “Nu ik zie wat hier gebeurt en wat hier gaat gebeuren, de potentie die erin zit: dan denk ik - wauw! De nieuwe LocHal, ja, dat is echt een cadeautje voor de stad.”

Interesse in een rondleiding door de LocHal?
We verwachten veel aanmeldingen, dus wees er snel bij!