Sophie van basisschool De Rennevoirt wint schrijfwedstrijd ‘Vier’

Gepubliceerd op: 26 juni 2019 21:07

Sophie is leerlinge van de bovenbouw van basisschool De Rennevoirt. Samen met 110 andere leerlingen van deze school maakte zij het oorlogsverhaal af waarvoor Frank van Pamelen het begin schreef. Uit alle inzendingen koos een jury samen met burgemeester Weterings haar verhaal als winnaar, zo maakte hij op woensdag 26 juni 2019 bekend op basisschool De Rennevoirt.

De Bibliotheek Midden-Brabant organiseerde de schrijfwedstrijd als onderdeel van het educatieve programma ‘Wij Herdenken en Vieren’, een project waarbij kinderen leren over de Tweede Wereldoorlog, hedendaagse oorlogen, bevrijding en leven in vrijheid.

De Bibliotheek vroeg schrijver Frank van Pamelen om de schrijfwedstrijd af te trappen. Van Pamelen schreef hiervoor de eerste bladzijde van een spannend oorlogsverhaal, en daagde de leerlingen uit om dit verhaal 'Vier' af te maken. In een korte video gaf hij hen meteen ook wat handige schrijftips mee:

Het winnende verhaal

Basisschool De Rennevoirt in Berkel-Enschot heeft enthousiast meegedaan aan het educatieve programma Wij Herdenken en Vieren. Op woensdag 26 juni bracht burgemeester Weterings een verrassingsbezoek aan deze school en maakte de winnaar van de schrijfwedstrijd bekend. De hoofdprijs ging naar Sophie (11), die ondanks haar jonge leeftijd in haar verhaal de Tweede Wereldoorlog wist te verweven met een oorlog uit deze tijd.

In Sophies winnende verhaal gaan de vrienden Kim en Kehinde naar de verjaardag van Kims opa. Opa heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en nog een kistje met spullen uit die tijd op zolder staan. Kehinde was vier toen hij moest vluchten uit Syrië en heeft op zijn jonge leeftijd zijn eigen herinneringen aan de oorlog. Sophie eindigt het verhaal met een blik in de toekomst, als Kim aan haar kinderen en kleinkinderen de verhalen van haar opa doorgeeft.

Lees het winnende verhaal van Sophie [pdf]

Sophie ontving uit handen van de burgemeester een boekenbon en haar klas kreeg een boekenpakket van Uitgeverij Zwijsen. Daarnaast nodigde burgemeester Weterings Sophie uit om hem te vergezellen tijdens een herdenking in het najaar van Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders.

Ook deelnemen aan 'Herdenken en Vieren'?

Herdenken en Vieren is een scholenproject dat het Stadsmuseum Tilburg jaarlijks organiseert het programma in opdracht van de gemeente Tilburg en Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 mei.

Scholen in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout kunnen jaarlijks aanhaken en zelf bepalen in welke vorm zij meedoen. Alle deelnemende leerlingen krijgen een stickerboek. Daarnaast kon dit jaar gekozen worden voor een extra programma met bijvoorbeeld een stadswandeling door Stadsgidserij Tilburg, een les over muziek of dans tijdens de oorlog door Factorium Podiumkunsten, een veteraan in de klas en de schrijfwedstrijd van de Bibliotheek Midden-Brabant.