Stichting Zidewinde en Bibliotheek Sprang-Capelle bundelen krachten: verbouwing van start

Gepubliceerd op: 28 augustus 2019 16:37

De gemeente Waalwijk is gestart met de verbouwing van Sociaal Cultureel centrum Zidewinde in Sprang-Capelle. Dankzij de verbouwing krijgt ook de Bibliotheek Sprang-Capelle een plek in de Zidewinde. Hierdoor krijgt de Bibliotheek ruimere openingstijden en is er de mogelijkheid voor de Bibliotheek om hier activiteiten te organiseren. Daarnaast wordt er ook gekeken naar onderhoudswerkzaamheden en wordt er een nieuw verwarmingssysteem aangelegd.

‘Met de komst van de Bibliotheek zal Zidewinde nog beter in staat zijn haar spil-functie als WIJ-dienstencentrum te vervullen’, aldus Eric Daandels, Wethouder gemeentelijk vastgoed. ‘Het wordt een eigentijdse ontmoetingsplaats waar inwoners van Sprang-Capelle welkom zijn, elkaar kunnen ontmoeten en deel kunnen nemen aan sociale en culturele activiteiten.’

Wij, samen in het WIJ-dienstencentrum
Yvonne Bosch, manager van de Bibliotheken in de gemeente Waalwijk en Loon op Zand: ‘De Bibliotheek van de toekomst is meer dan een mooie collectie boeken. Het is een laagdrempelige plek waar iedereen welkom is. Een plek waar werken, lezen, ontspannen en leren samengaan, waar mensen elkaar ontmoeten én samenkomen. Maar ook een plek waar cursussen worden gegeven en een podium wordt geboden om talenten te ontwikkelen. Dit sluit perfect aan bij waar Zidewinde, als WIJ-dienstencentrum, voor staat. Ik kijk dan ook uit naar de verhuizing, maar bovenal naar het samen - met de medewerkers van de Bibliotheek Sprang-Capelle, exploitanten van de Zidewinde en (lokale) samenwerkingspartners - invulling geven aan de Bibliotheek van de toekomst. Met de start van de verbouwing komt de toekomst een stukje dichterbij’.

Werkzaamheden tot eind dit jaar
De verbouwing kost zo’n € 282.000,- en zal tot eind van dit jaar duren. Tijdens de werkzaamheden blijft Zidewinde gewoon geopend voor inwoners en gasten. Dat vraagt misschien de nodige aanpassingen, maar er wordt geprobeerd de overlast tot een minimum te beperken.

Begin 2020 neemt De Bibliotheek haar intrek in het pand van Zidewinde. Tot aan de verhuizing kunnen bezoekers voor het lenen van boeken en andere materialen terecht op de huidige locatie aan de Heistraat.

Over WIJ-dienstencentra
Zidewinde is een van de vijf WIJ-dienstencentrum die Waalwijk rijk is. Een WIJ-dienstencentrum is het hart van de wijk en een ontmoetingsplek voor zowel kwetsbare als de krachtige inwoners in de wijk. Het biedt ruimte en faciliteiten aan inwoners, vrijwilligersinitiatieven en sociaal ondernemers die een maatschappelijke bijdrage willen leveren. Het dienstenaanbod draagt er aan bij dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen en actief mee kunnen doen in de Waalwijkse samenleving. De overige WIJ-dienstencentra zijn Den Bolder (Waspik), de Zanddonk (Waalwijk), Bloemenoord (Waalwijk), Kansenfabriek (Waalwijk).