LocHal 's werelds mooiste gebouw

Gepubliceerd op: 7 december 2019 09:14

Op vrijdag 6 december werd de LocHal uitgeroepen tot World Building of the Year. Dit gebeurde op het World Architecture Festival, dat dit jaar plaatsvond in Amsterdam. Uit duizend inzendingen van over de hele wereld won de Tilburgse LocHal deze prestigieuze titel.

De LocHal werd ontworpen door CIVIC Architects, Braaksma & Roos en Inside Outside. Mecanoo Architecten ontwierp het interieur van de Bibliotheek en de kantoren. De vakjury roemt de sterke duurzame aanpak waarbij een voormalige industriele hal is veranderd in een publiek gebouw. Zij stelt: "Het potentieel van de enorme ruimte is goed benut als een geweldige centrale plek met onder meer een Bibliotheek. De kleine details en het gebruik van de textielen zorgen voor intimiteit op menselijke maat, terwijl de oude stalen constructie in zijn waarde is gelaten."

Ontmoetingsplek

De oude locomotiefhal stond eigenlijk op de nominatie om gesloopt te worden. Uit het juryrapport sprak bewondering voor de manier waarop de hal getransformeerd is naar een gebouw van betekenis. Het resultaat is een plek waar een grote variƫteit aan bezoekers elkaar kan ontmoeten voor uiteenlopende doeleinden. Het gebouw is een sociale condensator geworden. Ook CNN berichtte over de LocHal.

Kennis, cultuur en ondernemen

In de LocHal vind je de Bibliotheek, Kunstloc Brabant en Seats2meet Tilburg. We vinden elkaar in de LocHal op het snijvlak van kennis, cultuur en ondernemen. Samen maken we de hal tot een laagdrempelige plek die bruist van innovatie, creativiteit en vernieuwing.