De Bibliotheek LocHal zet zich in voor een duurzamer Tilburg

Gepubliceerd op: 23 december 2019 09:59

In het FutureLab in de Bibliotheek LocHal wordt gewerkt aan het behalen van de Sustainable Development Goals voor Tilburg en omstreken. Met het initiatief ‘Monitor van de Stad’ maakt het FutureLab inzichtelijk hoe bewoners kunnen bijdragen aan een duurzamer Tilburg. De eerste stap tot zulke inzichten is de Plastic Troep Challenge. Als onderdeel van die challenge verzamelden deelnemers een week lang al hun plasticafval.

Voorafgaand aan de challenge kwamen de deelnemers samen in het FutureLab. Tilburgse ondernemers vertelden daar ter inspiratie over hun bijdrage aan een duurzaam Tilburg. Zo vertelden Rolph Adriaansen Van PET Naar Pret en Phil Mosies en Luke Merkx van de Plastic Slinger hoe hun projecten bedoeld zijn om bewustzijn te creëren onder de bewoners van Tilburg. De deelnemers van de challenge kregen een tas om hun afval in te verzamelen en een notitieboekje om hun bevindingen op te schrijven. Bij de tweede bijeenkomst in het FutureLab brachten alle deelnemers hun verzamelde plastic troep mee naar de LocHal waar de vraag centraal stond: ‘Was het plastic gebruik echt nodig of had het voorkomen kunnen worden?’.

Tips & Tricks in de Kenniscloud
Via de Kenniscloud van de Bibliotheek is te lezen welke tips en bevindingen de deelnemers aan de Plastic Troep Challenge zoal met elkaar deelden. Daar vind je bijvoorbeeld hoe je zelf je wasmiddel kunt maken of waar je tandpasta in een glazen potje kunt kopen. En deelnemers aan de challenge attendeerden elkaar bijvoorbeeld op herbruikbare producten zoals een stoffen tas voor boodschappen, een inklapbare koffiebeker of een broodtrommel.

Wordt vervolgd...
Kim Scholten, organisator van de Plastic Troep Challenge, noemt de challenge een mooi voorbeeld van de kracht van de Bibliotheek. ,,Het netwerk dat we hier hebben zorgt ervoor dat we veel verschillende mensen met gedeelde belangen bij elkaar kunnen brengen.” Projectleider Sofie Deen vult aan: ,,Wij vinden het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat mensen willen weten. Dat moet leidend zijn in wat we organiseren. Zo zijn we ook bij de Plastic Troep Challenge uitgekomen. De vraag hoe we minder plastic kunnen gebruiken leeft enorm.”
Om meer antwoorden te vinden op de vraag naar nog meer alternatieven voor plastic, komen Sofie Deen en Kim Scholten van het FutureLab binnenkort met een vervolg op de Plastic Troep Challenge.

Het Zero Waste Project
Op 15 januari om 20.00 uur is in de Bibliotheek Hilvarenbeek Jessie Kroon van ‘Het Zero Waste Project’ te gast. Met haar verhaal vol praktische tips en een flinke dosis inspiratie, laat ze je zien hoe je zelf heel makkelijk plasticvrije keuzes maakt en dat groen leven heel leuk is.

Aanmelden voor deze avond?
Iedereen is welkom om de avond gratis bij te wonen. Wel graag van tevoren aanmelden door even te mailen naar hilvarenbeek@bibliotheekmb.nl