7 activiteiten rondom 75 jaar bevrijding

Gepubliceerd op: 19 februari 2020 16:24

In 2020 herdenken we 75 jaar bevrijding van Nederland. In 1945 -na 5 jaar oorlog- was Nederland eindelijk onder het juk van naziterreur uitgekomen. Veel mensen, die niet voldeden aan de kenmerken van het superieure Arische ras of die kritiek hadden op het naziregime zijn in oorlogstijd opgepakt, afgevoerd en gedood in concentratiekampen. Niet alleen Joden, maar o.a. ook Sinti/Roma, homoseksuelen, politieke gevangenen, Jehova’s Getuigen, psychiatrische patiënten en gehandicapten zijn opzettelijk vermoord.

Van 22 maart t/m 1 mei organiseert de AntiRacismeGroep Tilburg in samenwerking met het TijdLab een lezingen- en documentaire-cyclus waarin deze verschillende groepen aan bod komen. Hebben we ons in de 75 jaar na de bevrijding ontdaan van antisemitisme, vreemdelingenhaat, vooroordelen, het aanwijzen van zondebokken? Respecteren we elkaars geloof, politieke overtuiging, seksuele voorkeur, afkomst en meningen? Dit en meer komt aan bod bij onderstaande lezingen:

22 maart: Radicaal- en extreem-rechts in Nederland

14.00 uur - TijdLab
Een lezing in het kader van de internationale dag tegen racisme en discriminatie door Nikki Sterkenburg. Haar brede basis als journalist werd gelegd tijdens haar studies Nederlands en Islam in de Moderne Wereld aan de Universiteit van Amsterdam, en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij heeft altijd een voorliefde gehad voor schrijven en onderzoek doen, vandaar dat zij drie masters heeft afgerond en drie scripties heeft geschreven. Momenteel promoveert zij aan de Universiteit Leiden op radicaal- en extreemrechts in Nederland. Haar bevindingen en onderzoeksresultaten vormen de basis voor de lezing die zij gaat geven.

28 maart: De vervolging van homoseksualiteit rondom de bezetting

14.00 uur - StemmingMakerij
De lezing van Luc Brants zal gaan over de vervolging van homoseksuelen tijdens de bezetting door de nationaalsocialisten. Hij gaat het ook hebben over de voortdurende negatieve houding ten opzichte van homoseksualiteit in Europa na de bezetting en de praktische uitwerking daarvan in Tilburg.Luc Brants is opgeleid als cultureel antropoloog en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot sociaal-historicus. Hij heeft de homo-emancipatie in Eindhoven beschreven en werkt momenteel aan de afronding van een boek over de zichtbaarheid van homoseksualiteit in Tilburg.Ook is hij betrokken bij een onderzoek naar de arbeidsdiscriminatie van de overheid van haar homoseksuele personeel in de naoorlogse periode.

4 april: Docu 'Jehova's Getuigen: standvastig onder nazi-terreur'

14.00 uur - StemmingMakerij
Documentaire over de vervolging van Jehova’s getuigen. Hitlers poging om Jehova’s uit te roeien is een vrijwel onbekend gebleven deel van de oorlogsgeschiedenis. Jehova’s Getuigen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog fanatiek vervolgd. Zodra de nazi’s aan de macht kwamen, verboden zij alle religieuze activiteiten van de geloofsgemeenschap. Het verbod werd massaal overtreden wat leidde tot arrestaties. Vervolgens kregen de gelovigen de keus: een afzweringverklaring tekenen en onmiddellijk in vrijheid gesteld worden of trouw blijven aan het geloof. Dat laatste betekende deportatie naar een concentratiekamp. Zo'n 60 procent tekende niet. Velen overleefden de oorlog niet.

11 april: Psychogenocide - de moord op psychiatrische patiënten

14.00 uur - StemmingMakerij
Lezing door Eric Thys die het baanbrekende en noodzakelijke boek “Psychogenocide” schreef. Thys schrijft over de onderbelichte misdaad van de nazi’s: de moord op psychiatrische patiënten.Over de georganiseerde massamoord van de nazi's op Joden, zigeuners, homo's en politieke tegenstanders is al veel geschreven. Veel minder bekend is dat Hitler en compagnie zich in de periode vóór de Holocaust al tegen hun eigen burgers met een psychiatrische problematiek of handicap richtten. In die geheime genocide vermoordden ze met de gewillige medewerking van vele hulpverleners en de ondersteuning van een administratief apparaat en een industriële technologie honderdduizenden weerloze en kwetsbare mensen. Aan de hand van wetenschappelijke literatuur reconstrueert en actualiseert hij het drama en legt een verrassende link met de beroemde nazitentoonstelling Entartete Kunst waarin rassenhaat, haat tegen de modernen en haat tegen psychisch kwetsbare personen samenkwamen.

18 april: Film 'Een stukje blauw lucht'

14.00 uur - StemmingMakerij
Film over de vervolging van Roma & Sinti. Nabespreking met Bob Entrop, regisseur en Lalla Weiss, zelf Sinti, woordvoerster voor Sinti en Roma. Deze indringende film vertelt het aangrijpende relaas van twaalf mensen die de tweede wereldoorlog hebben overleefd en daar voor het eerst over spreken en daarmee een taboe doorbreken. In soms heftige en ook mooie beelden en verhalen wordt de toeschouwer meegezogen in een stuk geschiedenis dat tot nu toe altijd verzwegen is. Deze film is een reis in de tijd. Drie mensen reizen in het heden naar Auschwitz terwijl tegelijkertijd de anderen, in hun herinnering terugreizen naar het verleden, naar de tijd waarin bijna een miljoen Sinti en Roma zijn vermoord. 

26 april: Docu 'De geschiedenis van de Joden'

14.00 uur - StemmingMakerij
Documentaire van Simon Schama met achteraf een nabespreking door leden van de Liberaal Joodse Gemeente i.s.m. LJ. Simon Schama is auteur van het boek “De Geschiedenis van de Joden”: een groots standaardwerk over het Joodse volk in de wereldhistorie. Van Mozes tot psycho-analyse, van de Bijbel tot de Westelijke Jordaanoever, van de cultuur tot en met de wetenschap: op al deze terreinen zijn Joden van een beslissende invloed geweest op de ontwikkeling van de wereld. Zoals John Adams, de tweede president van de Verenigde Staten ooit schreef: ‘De Joden hebben meer bijgedragen aan de beschaving van de mensheid dan willekeurig welk land’. Schama vertelt dit verhaal met de weidse blik die hem tot een van de beste historici van onze tijd maakt: een geschiedenis waarin schoonheid en gruwelen een even grote rol spelen.

De BBC heeft deze geschiedenis verfilmd in een 5-delige documentaireserie. Deze middag vertonen wij deel 3 uit deze reeks: “A Leap of Faith”. Het gaat over de explosie van creativiteit en de bijdrage van joden aan de moderne cultuur vanaf de Verlichting. Het wordt verteld aan de hand van het wedervaren van de familie Mendelssohn. Kleinzoon Felix moet voor velen bekend zijn. 

1 mei: De Rode Familie - De erfelijkheid van strijdbare tradities

19.30 uur - KennisMakerij
Dit jaar spreekt Dennis Bos over de verschillende manieren waarop socialisten, communisten en anarchisten hun strijdvormen, actiemiddelen en tradities in de loop der tijd in stand hebben gehouden en hebben aangepast. Staken, demonstreren en 1 Mei vieren: voor alles is een eerste keer. Maar hoe gaat het verder? Hoe worden waardevolle uitvindingen bewaard, geleerde lessen overgedragen? Van oudsher claimen politieke partijen, vakbonden en andere formele organisaties daarin een hoofdrol voor zichzelf. Bos verteld over andere, informele banden tussen generaties en familieleden die in het verborgene een minstens zo grote rol spelen.