De boekenkast van Ton Hermens

Gepubliceerd op: 11 augustus 2020 17:00

Voor de bezoekers van de Bibliotheek Kaatsheuvel en Waalwijk is vrijwilliger Ton Hermens een bekend gezicht. Vaak zien ze hem al lezend door de bieb lopen en voorziet iedereen graag van een uitgebreid boekenadvies. Ton is namelijk helemaal verslingerd aan boeken. Sterker nog: er staan er maar liefst 7000 in zijn huis! Tijd dus om Ton’s “boekrijk” in Kaatsheuvel te bezoeken.

De lijstjes, grafieken en recensies van Ton

Ton vertel, hoeveel lees jij nou eigenlijk?
“Ik heb denk ik ongeveer 2000 boeken gelezen, waarvan ik er 1700 heb genoteerd. Ik lees circa 100 boeken per jaar, dus ongeveer 2 per week. Sinds 1 januari 1990 hou ik alles bij wat ik lees in opschrijfboekjes. Ik geef het boek dan ook 0, 1, 2 of 3 sterren. Een 3-sterrenrecensie komt denk ik maar één keer per jaar voor. Ik ben namelijk wel heel erg kritisch. Ik heb lijstjes van boeken die ik graag wil hebben. Dus de inhoudsopgave van het 1001 boeken-boek, de genomineerden van belangrijke literatuurprijzen, de 4 en 5 sterren van de Vrij Nederland-thrillergids et cetera. Ik maak statistieken, dus ik hou bijvoorbeeld in grafiekjes bij hoeveel bladzijdes ik per jaar lees. Deze zomer tikte ik de 500.000 bladzijden aan. Op een gegeven moment heb ik besloten om geen tv meer te kijken en in plaats daarvan boeken te lezen. Als je iedere avond een boek leest, dan gaat het hard.”

De kast met wereldliteratuur

Wat betekenen boeken voor jou?
“Het zijn mijn maatjes. Ze brengen mij in een heleboel werelden. Andere mensen gaan op vakantie: ik lees een boek. Een mooi boek is voor mij zomervakantie, dan lees ik bijvoorbeeld in één week 40 uur. Heerlijk, helemaal top! Als ik bijvoorbeeld een boek lees dat in Japan afspeelt, dan zie ik dat helemaal voor me en weet ik weer iets meer over die wereld. De hoofdpersonen worden als het ware vrienden van je. Boeken brengen de wereld in het huis.”

De 'te lezen'-stapel van Ton. Grotendeels boeken van de Bibliotheek.

Hoe belangrijk zijn ze voor je?
“Als ik ga verhuizen dan gaan mijn boeken mee! Ik heb wel eens een aantal boeken weg gedaan en dat vind ik écht supermoeilijk. Eens ben ik er een hele middag voor gaan zitten, ik heb wel duizenden boeken in mijn handen gehad en ik heb er uiteindelijk tien weg gedaan, haha. Het grappige is dat ik ook nog eens boeken lees van de bieb. Ik wil ook de nieuwe literaire beloftes lezen en niet alleen de gevestigde namen. Er wordt namelijk ontzettend goed geschreven!”

De goed gevulde thrillerkast

Welk genre lees je graag?
“Het is eigenlijk allemaal begonnen met het boek ‘1001 boeken die je gelezen moet hebben’. Dat kwam ik een jaar of twaalf geleden tegen en de boeken die hierin staan ben ik gaan verzamelen. Hier staan de klassiekers in, maar ook hedendaagse fictie. Ik heb er nu 930 van! Daarnaast lees ik in de zomer graag thrillers. Soms is het gewoon te warm om zware kost te lezen en dan lees ik graag een pageturner. Ik heb dan ook één grote boekenkast die helemaal vol staat met thrillers. Een ander geliefd onderwerp is wetenschap. Ik vind het fantastisch als ik iets kan leren van een boek. In de gang staat mijn pronkkast met boeken waar ik heel veel plezier aan heb gehad. Het is ook wel een beetje snobistisch. Ik ben echt een serie-man, een verzamelaar. Ik lees veel, maar ik heb dus lang niet alles gelezen wat in mijn huis staat.”

De boeken die Ton dit jaar heeft gelezen

Hoe hou je bij welke boeken in je kast je al gelezen hebt?
“Op de trap leg ik de boeken die ik gekocht heb en die ik ook uitgelezen heb. Op het einde van het jaar kan ik dan mooi zien wat ik heb verzameld..”

Welke schrijver is je favoriet?
“Ik vind alles van AF. T van der Heijden fantastisch! Hermans, Reve en Mulisch worden ‘de grote drie’ genoemd op het gebied van Nederlandse literatuur, maar dan zijn ze toch zeker voorbij gegaan aan de oppergod en dat is A. F. Th van der Heijden. Daar heb ik alles van. De manier waarop hij schrijft, hoe het in elkaar zit… Alles waar een goede roman aan moet voldoen, zit in zijn boeken. Ik heb ook expres een boek van hem gekozen om als 1500’ste boek te lezen.”

Boek nummer 1500: Kwaadschiks van A.F.Th van der Heijden

En waar vind je niks aan?
“Ik heb een enorme aversie tegen Arnon Grunberg. Ik vind dat onze nationale teveelschrijver. Dat is voor mij echt geen literatuur. Ik snap dat niet. Ik heb dat echt zelden. Ik heb mezelf ooit de belofte gedaan dat ik alle boeken uitlees waar ik aan begin, maar ik kom gewoon niet door zijn boeken heen. Tirza heb ik na 100 pagina’s weggelegd. Ik vind zijn taal slecht, zijn literatuur levert geen ideeën op en het is ongeloofwaardig. Daarnaast heb ik niet zoveel met fantasy of young adult. Nee, Harry Potter is niks voor mij.”

Welk boek is echt een aanrader volgens jou?
“Nou, allereerst dus mijn 1500ste boek: Kwaadschiks van A.F.Th. van Heijden. Ik durf het bijna geen aanrader te noemen, omdat het zo ontzettend dik is haha. Maar die was echt fan-tas-tisch. Mooi verhaal, mooie analyse van de huidige tijd, schitterende taal. Hoe hij speelt met taal is geweldig. Daarnaast heb ik het boek van Luc Ferry – Over de liefde drie sterren gegeven. Een filosofisch boek over het humanisme. Hij kijkt heel scherp naar de kerk. Voor Ferry gaat het over de liefde voor de Ander. De mensen om je heen. Hier heb ik ongelofelijk veel dingen uitgehaald. Ik denk al 20 jaar na over het humanisme en hij heeft eigenlijk precies verwoord hoe ik er over denk. Er ging een wereld voor me open waar ik altijd al naar op zoek was. Briljant!”

Ton heeft zijn huis Boekrijk genoemd: een knipoog naar zijn buren: De Efteling

Met zoveel boekenkennis moeten mensen je vaak om tips vragen toch?
“Ja, dat vind ik heel leuk om te doen! Ik werk dan ook niet voor niets als vrijwilliger in de bibliotheek. Ik vraag dan eerst uitgebreid aan iemand wat zijn of haar smaak is en waar diegene naar op zoek is en dan kan ik meestal wel een passend advies geven. Als iemand dan na een tijdje terug komt en zegt dat ze mijn aangeraden boek geweldig vonden, gloei ik helemaal.”