Festivalbibliotheek op Festival Mundial

Gepubliceerd op: 3 juli 2014 10:13

Op 27, 28 & 29 juni vond Festival Mundial plaats in de Tilburgse Spoorzone. Een mooie gelegenheid voor de Bibliotheek Midden-Brabant om zich op deze locatie te presenteren. De bibliotheek was aanwezig met haar kennis over verhalen als de Culturele Apotheek in de LOC-loods. Bezoekers waren welkom om tijdens het festival naar het inloopspreekuur te komen om hun hart uit te storten.

Boeken: het medicijn

Geïnteresseerden kregen een kort maar hersenprikkelend consult. Kleine en grote levenskwalen werden blootgelegd. De meest voorkomende kwalen op een rij: last van onvervulde verlangens, keuzestress en de pre-vakantie-dip. Zelfs een gebroken hart kon gelijmd worden met de juiste receptuur.

Apothekers Marije, Akke en Roos stelden op basis van de diagnose ter plekke een hoogstpersoonlijk boekenrecept op: twee of drie heilzame titels, inclusief de juiste dosering, het beste tijdstip van inname en eventuele bijwerkingen. Alle boeken op het recept waren in de pop-up bibliotheek te vinden waardoor de bezoeker het medicijn mee naar huis kon nemen.

Ruilbibliotheek op de camping

Op de festivalcamping was de bibliotheek vertegenwoordigd met een ruilbibliotheek. Bij de ruilbibliotheek konden bezoekers hun eigen boek inruilen voor een gelezen exemplaar van een ander boek.

Het is de eerste keer dat de Bibliotheek Midden-Brabant zich aan zo’n groot publiek presenteert buiten de muren van de bibliotheek. De festivalbibliotheek bleek een ideale gelegenheid om de bibliotheek meer zichtbaar te maken en boeken bij een nieuw publiek onder de aandacht te brengen. Het grote aantal consulten en positieve reacties bewijst dat de festivalbibliotheek een groot succes was.

In 2020 is er een ander soort bibliotheek nodig. Een werkplaats van kennis en verhalen. Van collectie naar connectie. Van lenen naar delen. Een plek die je vooruit brengt. Omdat je er anderen ontmoet, elkaar informeert, experimenteert met de nieuwste technologie, in verbinding komt met organisaties uit de stad of regio. De festivalbibliotheek op Festival Mundial is een voorbeeld van hoe deze werkplaats nu al vorm krijgt.