Een kijkje in de keuken bij de Bibliotheek Arnhem

Gepubliceerd op: 30 september 2014 15:13

ontwerp: deMunnik-deJong-Steinhauser architectencollectief en Merk X |  fotograaf Katja Effting

Al enige tijd organiseren we excursies in het kader van de Bibliotheek van de Toekomst. Samen met potentiële samenwerkingspartners, de gemeente en vertegenwoordigers van de Bibliotheek Midden-Brabant bezoeken we interessante bouw- en samenwerkingsprojecten om creatieve ideeën op te doen, inspirerende plaatsen te bezoeken en te bouwen aan relaties.

Tekst: Henriëtte de Kok, directeur van de Bibliotheek Midden-Brabant
Beeld: Katja Effting

Kort geleden vertrokken we naar de Bibliotheek Arnhem met een kleine doch betrokken club mensen. We werden hartelijk ontvangen door de bibliotheekdirecteur Ria Oudega. Zij verzorgde een rondleiding op maat. Een vertegenwoordiger van de gemeente sloot aan en gaf een beeld van het proces dat verbonden was aan de bouw en de exploitatie van Rozet, van Neutelings Riedijk Architecten.

Voor de vormgeving van het interieur is samengewerkt met het collectief deMunnik-deJong-Steinhauser architecten. Een belangrijk advies van deze (interieur)architecten was om het ontwerp van het gebouw en dat van de inrichting te scheiden.

Wij waren zeer geïnteresseerd in de resultaten van samenwerking met de andere ‘bewoners’ van het gebouw. En ook het effect van de bouw op de omgeving, de mogelijkheden van de horeca en de randvoorwaarden voor de ‘extended library’. Veel vragen en veel antwoorden. Onderweg terug naar Tilburg zijn de ervaringen volop gedeeld.

Een volgende bestemming zou de Bibliotheek Gouda kunnen zijn. Maar ook andere ideeën zijn welkom!

In 2020 is er een ander soort bibliotheek nodig. Een werkplaats van kennis en verhalen. Van collectie naar connectie. Van lenen naar delen. Een plek die je vooruit brengt. Omdat je er anderen ontmoet, elkaar informeert, experimenteert met de nieuwste technologie, in verbinding komt met organisaties uit de stad of regio. Bezoeken aan bouw- en samenwerkingsprojecten in Nederland zijn een voorbeeld van hoe deze werkplaats nu al vorm krijgt.