Een schets van de Bibliotheek van de Toekomst in de Tilburgse Spoorzone

Gepubliceerd op: 13 oktober 2014 15:05

Hoe de Bibliotheek van de Toekomst in de Tilburgse Spoorzone eruit kan zien? Een schets: In de Bibliotheek van de Toekomst worden bezoekers op allerlei manieren verrast met informatie die voor hen relevant is. Mediacoaches zijn aanwezig om bezoekers mediawijzer en informatievaardiger te maken. Leesconsulenten ondersteunen bezoekers, jong en oud, die moeite hebben met taal of lezen of bezoekers die graag advies op maat willen en op zoek zijn naar inspiratie.

De Bibliotheek zorgt samen met andere organisaties uit de stad structureel voor een aantrekkelijke programmering gericht op het uitwisselen en creëren van kennis en verhalen. De waardevolle collectie vormt hierbij de basis. Zij krijgt er nog steeds een plek, maar dan wel zo multimediaal en interactief mogelijk. Er worden verhalen verzameld en gedeeld, in woord en beeld. Tilburgers en bezoekers aan de stad kunnen eigen verhalen toevoegen via interactieve schermen, grote multimediatafels, een opnamestudio.

In het Digilab, opgezet en beheerd in samenwerking met ondernemers uit de stad, kunnen bezoekers kennismaken en experimenteren met de nieuwste technologie. Digibeten leren er van digiwijzen. Ideeën worden er realiteit door onder andere 3D-printing. In het klaslokaal van de 21ste eeuw in de bibliotheek, kun je gebruikmaken van de nieuwste lees- en leertechnieken. De ontdekfabriek biedt er kinderen alle mogelijkheid om op avontuur te gaan, uitvindingen te doen en kennis te maken met technieken en (lokale) ambachten.

Op het podium kunnen bezoekers hun kennis overdragen en/of hun (schrijf)talent tonen aan het publiek. Er is een ruimte voor debat over actuele lokale onderwerpen. Naast kijk-, luister- en leesplekken zijn er werk- en studieplekken die voor iedereen toegankelijk zijn. Ook zijn er stilteruimtes waar bezoekers zich kunnen afzonderen en ontsnappen aan de dagelijkse drukte.

Kortom, met de Bibliotheek van de Toekomst krijgt Tilburg, een plek die Tilburgers in beweging zet, hen vooruitbrengt, hen uitdaagt en inspireert het beste uit henzelf te halen en talenten verder te ontwikkelen. Dit omdat ze er samenwerken met anderen, geïnspireerd worden, experimenteren met de nieuwste technologie en in verbinding komen met andere mensen en organisaties.