Studenten van FHK ArtCoDe maken documentaire over vluchtelingen

Gepubliceerd op: 23 oktober 2014 09:13

In het kader van ‘Grenzeloos Tilburg 1914-1918’ produceerden studenten van de opleiding Art, Communications & Design (Fontys Hogeschool voor de Kunsten) in samenwerking met de Bibliotheek Midden-Brabant, het Wereldpodium en het Stadsmuseum een documentaire.

Hierin staan vluchtelingen van toen en nu centraal en wordt vooral de reis benadrukt die zij hebben meegemaakt. De documentaire vertelt over de afschuwelijke, gedwongen positie van de vluchteling. De studenten hopen dat kijkers zich bewust worden van het feit dat er nog altijd vluchtelingen zijn. En vooral dat zij nooit meer naar huis kunnen. Een onzekere toekomst die wij ons niet kunnen voorstellen. De documentaire wordt op 6 november vertoond in Hal 79, naast de Kennismakerij. Er zullen ook andere werken en foto’s tentoongesteld worden. Iedereen is welkom!

De totstandkoming van de documentaire vond plaats in Bibliotheek Tilburg Centrum. Voor de studenten van Fontys was dit een uitstekende plek. Tijdens de koffietafelgesprekken met vluchtelingen en de klassenbezoeken van leerlingen uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs verzamelden zij input voor de documentaire. Ook gingen zij in gesprek met bezoekers van de Bibliotheek en konden Tilburgers zich aanmelden om een bijdrage aan de documentaire te leveren. Daarnaast maakten de studenten gebruik van de faciliteiten van het Digilab.

In 2020 is er een ander soort bibliotheek nodig. Een werkplaats van kennis en verhalen. Van collectie naar connectie. Van lenen naar delen. Een plek die je vooruit brengt. Omdat je er anderen ontmoet, elkaar informeert, experimenteert met de nieuwste technologie, in verbinding komt met organisaties uit de stad of regio. Het tot stand brengen van deze documentaire door middel van co-creatie is een voorbeeld van hoe deze werkplaats nu al vorm krijgt.