Winnend ontwerp tijdelijke bibliotheek in de Spoorzone

Gepubliceerd op: 7 augustus 2014 09:36

Tien studenten van de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw maakten in opdracht van de gemeente en de Bibliotheek Midden-Brabant een ontwerp van de tijdelijke bibliotheek in de Spoorzone. Uit de kandidaten is een winnares gekozen: Suzy Chong.

In het ontwerp van Chong wordt gewerkt met balen van gerecycled papier. Van deze papierbalen worden de verschillende onderdelen van de inrichting (banken en boekenplanken) gemaakt, maar het materiaal fungeert ook als scheiding tussen verschillende werkplekken. De werkplekken worden samengesteld uit tweedehands tafels en stoelen.

Bijna alles aan dit ontwerp is duurzaam, wat erg goed past in deze tijdelijke setting. Het ontwerp van Chong scoorde ook goed vanwege de flexibiliteit. Het is namelijk eenvoudig te veranderen en heeft daardoor het vermogen om zoveel mogelijk te voldoen aan de vraag van de gebruikers. Het ontwerp heeft onder andere de functionaliteit om te kunnen werken, overleggen, studeren, lezen, debatteren en presenteren.

De tijdelijke bibliotheek krijg niet dezelfde opzet als de bestaande vestigingen van de Bibliotheek Midden-Brabant. Uiteraard zijn in de tijdelijke bibliotheek wel tijdschriften en kranten aanwezig om te lezen. De collectie wordt samengesteld op basis van de thema’s duurzaamheid, social innovation, management en kunst & cultuur. De tijdelijke bibliotheek staat niet alleen in het teken van de collectie: het is een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is en iedereen zich thuis voelt. Een werkplaats van kennis met volop ruimte voor samenwerking met andere instellingen in stad en een programmering van activiteiten rondom actuele onderwerpen.

In 2020 is er een ander soort bibliotheek nodig. Een werkplaats van kennis en verhalen. Van collectie naar connectie. Van lenen naar delen. Een plek die je vooruit brengt. Omdat je er anderen ontmoet, elkaar informeert, experimenteert met de nieuwste technologie, in verbinding komt met organisaties uit de stad of regio. De tijdelijke bibliotheek in de Tilburgse Spoorzone is een voorbeeld van hoe deze werkplaats nu al vorm krijgt.