Leerlingen ‘scoren’ samen meer dan 8.000 boeken

Gepubliceerd op: 26 mei 2021 10:52

Meer dan 1.500 leerlingen van verschillende basisscholen uit de regio Tilburg en Waalwijk namen afgelopen maanden deel aan ons jaarlijkse leesproject ‘Scoor een Boek!’ Negen weken lang moedigden profvoetballers van RKC Waalwijk en Willem II samen met lees- en mediaconsulenten van de Bibliotheek leerlingen aan om zoveel mogelijk mooie boeken te scoren. Tijdens het online slotevent van het project werd bekendgemaakt dat de deelnemende leerlingen uit groep 5 en 6 samen maar liefst 8.212 boeken hebben gelezen!

Sportief lezen

Scoor een Boek! is een leesproject voor groep 5 en groep 6 van de basisschool en is opgezet als een voetbalwedstrijd. Bij De Aftrap in week 1 bezochten lees- en mediaconsulenten van de Bibliotheek alle deelnemende klassen met een topselectie aan boeken én een motiverende videoboodschap van profvoetballers Ché Nunnely (Willem II) en Finn Stokkers (RKC Waalwijk). Deze spelers daagden de leerlingen uit om in de 9 weken daarna zoveel mogelijk mooie boeken te scoren. Voor elk gelezen boek plakten de leerlingen stickers op een scoreposter.

Tijdens De Rust, halverwege het project, was er opnieuw een videoboodschap van de profvoetballers en ging een leesconsulent van de Bibliotheek met de kinderen in gesprek: welke boeken zijn favoriet? Welke leestips heb je voor je medeleerlingen? Hoe kies je boeken?

Dalya zit in groep 6 van Basisschool De Lochtenbergh en was laaiend enthousiast over Scoor een Boek!:

“Ik voetbal graag en nu vind ik lezen ook erg leuk. Tijdens Scoor een Boek! heb ik 15 boeken gelezen! Superveel dus. Ik ben ook zeker van plan om veel te blijven lezen nu het project voorbij is.”
 

Leerlingen scoren boeken

Ter afsluiting van Scoor een Boek! kregen de deelnemende scholen een echte Scoor een Boek!-bal of een gesigneerd en ingelijst spelersshirt voor in de klas. Daarnaast was er een online afsluiting. In de regio Tilburg was daarbij onder andere een Q&A met Ché Nunnely te zien, deden de kinderen een BoekenBootcamp en maakte Ché samen met Kingo bekend hoeveel boeken er waren gelezen. In de video hieronder zie je een korte terugblik op het project in regio Waalwijk.

Tekst gaat verder onder de video.

Op school en thuis boeken scoren

Voor Basisschool De Lochtenbergh in Tilburg was de afsluiting extra speciaal. Daar kwam niemand minder dan Kingo namelijk langs om de afsluiting met de kinderen te vieren. De scholen hadden namelijk de mogelijkheid om naast Scoor een Boek! ook nog mee te doen aan een thuiseditie. Hierbij voerden kinderen samen met hun gezin opdrachten uit. De kinderen van basisschool De Lochtenbergh deed dit het meest fanatiek en wonnen hiermee niet alleen een bezoekje van Kingo, maar ook een heerlijke klassenlunch én een gesigneerd Willem II-shirt.

Docent Maarten Oprins is erg positief over het project. “Je merkt dat ze door het wedstrijdelement echt gemotiveerd worden om meer te lezen. Voor ieder boek mogen ze een sticker plakken. Ze zijn dan ook echt trots als ze er weer eentje mogen opplakken en de poster steeds voller wordt. Ik hoop dat ze dit enthousiasme voor lezen ook na het project vasthouden.”

De combinatie van voetbal en boeken vergroot het leesplezier. De Bibliotheek Midden-Brabant en voetbalclubs Willem II en RKC Waalwijk willen op deze manier bijdragen aan een succesvolle taalontwikkeling van basisschoolleerlingen. In Nederland verlaat 1 op de 10 leerlingen de basisschool met taal- en leesproblemen. Die achterstand heeft gevolgen voor iemands verdere toekomst en loopbaan.

Het leesproject Scoor een Boek! in Midden-Brabant werd mede mogelijk gemaakt door Albert Heijn, Logistic Force, de Rabobank en Q-Promotions.