5 winnende reisvoorstellen Out-of-the-bieb

Gepubliceerd op: 19 maart 2015 10:18

In januari was de aftrap van het project Out-of-the-Bieb, een samenwerking van de Bibliotheken Den Bosch en Midden-Brabant, bkkc en Cubiss. We nodigden kunstenaars en ontwerpers uit om hun onorthodoxe visie, ideeën en onverwachte invalshoeken rond de Bibliotheek van de toekomst te vangen in beelden van overal ter wereld.

Om daadwerkelijk op pad te gaan, moest voor 1 maart een reisplan ingestuurd worden. De jury werd verrast met maar liefst 45 reisvoorstellen. Zij hadden de zware taak 5 voorstellen te selecteren. Het resultaat is een mooie mix van sexe, leeftijd, portfolio, motivatie en bestemming. De kunstenaars plannen hun reis tussen maart en juni 2015. De beelden die ze mee terug nemen uit Europa, Azië of de VS worden door Kinkorn uit Tilburg verwerkt in een mobiele expositie om te rouleren in de Bibliotheken. Daarover later meer. Benieuwd naar de reisplannen? We zetten ze voor je op een rij.

Ruut en Ilja: Azië

Filmmakers Ruut en Ilja gaan op zoek naar innovaties en verhalen in Azië. In 18 dagen tijd leggen ze maar liefst 25.000 km af. Er staan 5 bijzondere bibliotheken op de agenda in China, Zuid-Korea en Japan. De volle memory-card heeft een luchtig en inspirerend reisverslag, dat uitnodigt om anders te kijken en verder te ontwikkelen. Althans, dat hebben ze voor ogen. Een filmisch document dat op meerdere niveaus aanzet om mee te denken over de toekomst van de bieb.

Eva: Amerika

Eva legt juist een duidelijke focus op Amerika. Zij stelt dat de Bibliotheek het imago heeft een pilaar van de democratie te zijn. Dat is Europa het geval en in de V.S. net zo. Maar is dat nog steeds wel zo? Deze zelfstandige visueel kunstenaar kiest voor Washington, Baltimore, Detroit en Boston om de plaats, die de verschillende type Bibliotheken innemen aldaar, te onderzoeken. Door er gewoonweg te zijn, te observeren, fotograferen en gesprekken aan te knopen. “Het intrigerende aan publieke Bibliotheken vind ik, dat de gehele afspiegeling van de maatschappij er rondloopt, leest en verpoost”, aldus Eva.

Max en David: Amerika

Ook Max en David pakken hun koffers voor een week naar de VS. Getriggerd door de wetenschap dat de Seattle Central Library 10 jaar geleden al rekening hield met digitalisering in hun architectuur. Waar staan ze nu? Ook Silicon Valley in San Francisco en Amazon, de grootste online boekwinkel ter wereld, passeren de revue. Het is duidelijk dat de samenhang tussen virtuele en fysieke ruimtes een interessante uitdaging is voor dit architectenduo.

Angela en Florian: Wereldsteden

Van het randje van Europa (Istanbul), via Londen naar Tokyo en weer terug. Dat is het reisplan van Angela (kunstenaar) en Florian (ontwerper). Volgens deze creatievelingen biedt Tokyo een rijke voedingsbodem voor een nieuwe methodiek van verzamelen, denken en maken zoals bestudeerd in Istanbul en Londen. Deze mengvorm van leren en creëren brengen ze tot uiting in hun multidisciplinaire collectie, die ze mee naar huis nemen.

Laurens en Edwin: Europa

Eén bus, 9 bezoeken, 30 dagen en 4200 km. Dát is de missie van Laurens en Edwin. Zij kiezen ervoor om juist inspiratie buiten de branche op te zoeken: van de Holzmarkt in Berlijn tot de Market Sagrada Familia in Barcelona. Naar hun mening gaat de toekomst van de Bibliotheek het in de eerste plaats om mensen, nu en in de toekomst. Mensen die kennis en kunden halen en mensen die dit brengen. Mensen hebben ruimte nodig.

Een plek, virtueel of fysiek, waar men anderen ontmoet. Spontaan en gepland, centraal en lokaal in de gemeente verspreid. Een knooppunt van meningen, kennis en kunden die tezamen voor beleving zorgen. Kunst is de implementatie ervan: op het juiste moment, met het juiste mensen en de juiste aanpak.

'Tijdens onze eindpresentatie willen wij het hele verhaal vertellen: van de gevonden inspiratie, maar ook van de reis zelf. Daarom trekken wij rond met een ‘eigen’ bus. Wij maken gebruik van een Bibliotheekbus die bij terugkomst vol zit met inspirerende verhalen. Mensen die de Bibliotheek van de toekomst maken kunnen er elkaar treffen en inspiratie vinden voor haar toekomst. Wij zien het hele verhaal van onze BiebTour als waardevol. Daarom willen we dit geheel, de cases, de gevonden inspiratie en de belevenissen van de tour, teruggeven
aan de Bibliotheek. Onze tour moet door iedereen herbeleefd (en misschien ook aangevuld) kunnen worden.